«Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης είναι μια σημαντική εξέλιξη στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας και ένα ακόμη σταθερό βήμα στην ανόρθωση της», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Μιλώντας στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, ο κ. Καλαφάτης υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι επιδιώκει να βάλει τελεία και παύλα στα αναβολές και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, τόσο στη προστασία του κοινωνικού καλού όσο και του δημοσίου συμφέροντος.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε για «οφέλη κοινωνικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά», δίνοντας έμφαση στο θέμα των οικονομικών διευκολύνσεων και των ελαφρύνσεων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Έμφαση όμως έδωσε και σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ενισχύεται και θωρακίζεται θεσμικά η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου 2011 και αποκλείεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια ώστε να συγκεραστούν απόψεις, να αποτυπωθεί η πραγματικότητα και να αποδώσει ουσιαστικά και η διαβούλευση και ο πολιτικός διάλογος» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «το ειδικό βάρος του νομοσχεδίου βρίσκεται στην ενίσχυση της νομιμότητας και τελικά της κοινωνικής συνοχής».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε τις κατηγορίες περί ρυθμίσεων αυθαιρεσιών που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό ή αρχαιολογικούς χώρους τονίζοντας ότι καμία τέτοια ρύθμιση δεν γίνεται.

«Θεσπίζονται για πρώτη φορά κατηγορίες με πολεοδομικά κριτήρια για την υπαγωγή κτισμάτων και χρήσεων στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και παράλληλα οριοθετούνται οι περιπτώσεις που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του και αφορούν σε ακίνητα για τα οποία δεν υφίσταται από το Σύνταγμα καμία δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ανάγκη να «αποζημιωθεί» το κοινωνικό σύνολο από τους αυθαιρετούντες και να δικαιωθούν όσοι προασπίστηκαν πάντα στην πράξη τη νομιμότητα.

Και αυτό επιτυγχάνεται με την ενίσχυσή του κράτους δικαίου και με την προάσπιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις ειδικές προβλέψεις των προστίμων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε σχέση με την κύρια κατοικία σύμφωνα με τις οποίες:

– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, μείωση του προστίμου 85%

– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, με εισοδηματικά κριτήρια, μείωση 80%

– Παλιννοστούντες ομογενείς, και Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι της Θράκης μείωση 80% και τέκνα Παλιννοστούντων έκπτωση 50%

– Τρίτεκνοι με εισοδηματικά κριτήρια και μονογονεϊκές οικογένειες μείωση 70%

– Μακροχρόνια άνεργοι μείωση 30%.

– Πολύτεκνοι έκπτωση 80% για κύρια και 50% για τη δευτερεύουσα κατοικία.

«Η αλλαγή σελίδας για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης συνιστά μείζονος σημασίας θεσμική μεταρρύθμιση. Σας καλώ να υπερψηφίσετε το σχέδιο νόμου και με τη μέγιστη συναίνεση να ολοκληρώσουμε και αυτό το σημαντικό βήμα για μια κοινωνικά δικαιότερη και εθνικά επωφελέστερη πολιτική γης», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.