Τα λάθη άλλων πληρώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου- που παραπέμφθηκε με απόφαση της Βουλής στο δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με όσα λέει η σύζυγός του Γιακολίν Βίνκε στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

«Προφανώς ήξερε όταν δέχθηκε να αναλάβει υπουργός Οικονομικών σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία ότι θα πλήρωνε λάθη άλλων και ότι δεν θα κέρδιζε ποτέ στο τέλος σε διαγωνισμό δημοφιλίας. Είμαι σίγουρη όμως ότι δεν γνώριζε πόσο μεγάλες θα ήταν οι δυσκολίες και πόσο υψηλό θα ήταν τελικά το τίμημα», αναφέρει η κ. Βίνκε.

Παρά την αναστάτωση που έφερε στη ζωή της οικογένειας Παπακωνσταντίνου η απόφαση της Βουλής, η σύζυγος του πρώην υπουργού προσπαθεί να είναι ψύχραιμη και να συνεχίζει τις δραστηριότητές της. Προχώρησε μάλιστα αυτές τις ημέρες στην έκδοση ταξιδιωτικού οδηγού με 222 μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Η Γιακολίν Βίνκε έχει ολλανδική καταγωγή και γνωρίστηκε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο όπου και οι δύο σπούδαζαν. Το ζευγάρι μετακόμισε με τα δύο παιδιά του στην Αθήνα το 1998.

Η ίδια δεν εξεπλάγη, όπως λέει όταν άκουσε για την απόφαση της Βουλής περί παραπομπής του συζύγου της στο Ειδικό Δικαστήριο. «Έχω ζήσει την όλη ιστορία από κοντά. Δεδομένου ότι όλη η διαδικασία μέχρι την παραπομπή ήταν τόσο πολιτική, δεν εξεπλάγην. Χάρηκα που η ψηφοφορία στη Βουλή έδειξε ότι πολλοί βουλευτές δεν πείστηκαν από το πόρισμα και την πρόταση της παραπομπής. Από εκεί και πέρα έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και χαίρομαι που είναι στα δικά της χέρια τώρα πλέον η υπόθεση», δήλωσε στην εφημερίδα.

Όσο για την απόφασή τους να έρθουν στην Ελλάδα, η κ. Βίνκε λέει πως δεν μετανιώνει αλλά δεν κρύβει και την πικρία της. «Αγαπώ τη χώρα αυτή και ελπίζω να μην χρειαστεί να φύγουμε ποτέ. Ξέρετε, αγαπώ την Ελλάδα με όλη μου την καρδιά, όπως ακριβώς είναι. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που «πληγώνουν», τα ξέρουμε όλοι μας νομίζω. Αλλά η εμπειρία μου είναι ότι όπου και να πάω στην Ελλάδα, με συγκινούν η ζεστασιά των ανθρώπων και η δραματική ομορφιά του μέρους».

Για το ένα μέτρησε φίλους αυτό το διάστημα, η Γιακολίν Βίνκε απαντά: «Πάντα ξέραμε ποιοι ήταν και παραμένουν πραγματικοί μας φίλοι. Πολλές φιλίες έγιναν πιο δυνατές αυτή την περίοδο. Δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας ανάμεσα σε όσους γνωρίζουν τον Γιώργο προσωπικά ή σε αυτούς που δούλεψαν μαζί του, που να αμφέβαλε ποτέ για την ακεραιότητά του», καταλήγει.