Την στήριξη της Γερμανίας για τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού προγράμματος στη χώρα μας θα προσπαθήσει να αποσπάσει ο πρωθυπουργός από τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας φτάνει αύριο στην Αθήνα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να μεταβεί στο Μαξίμου όπου θα συνομιλήσει με τον Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια θα συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να ανακοινώσει τη συμμετοχή της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, για την δημιουργία ελληνικού ταμείου για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πόροι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργού Ανάπτυξης στη Βουλή, οι πόροι του νέου Ταμείου θα προέρχονται από:

– Το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ).
– Διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η ΕΤΕπ.
– Τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα, KfW, η οποία φέρεται πως θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ.
Ι- διωτικούς φορείς.

Η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να θέσει «φωναχτά» ζητήματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Σόιμπλε, όπως χαλάρωση του μνημονίου, νέο δάνειο ή νέο «κούρεμα» του χρέους, θέματα τα οποία έχει αποκλείσει με δηλώσεις του όλες τις προηγούμενες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα έχει στις «αποσκευές» του μηνύματα ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης, αλλά χωρίς αναφορές για περιθώρια χαλάρωσης.