Δε θα βγει «τραυματισμένο» το ΠΑΣΟΚ από την αποψινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει καμία απώλεια για το κόμμα, γεγονός που απέδιδαν στον διαμεσολαβητικό ρόλο που ανέλαβε από προχθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, κάμφθηκαν οι αντιδράσεις και οι έντονες επιφυλάξεις που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου σε σχέση με την κατάργηση των Τεχνικών Λυκείων και οι οποίες είχαν επιβαρύνει το κλίμα ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Χρειάστηκε για αυτό να γίνει έκτακτη συνάντηση, αργά προχθές το βράδυ, με τη συμμετοχή των κ. Κ. Αρβανιτόπουλου και Δημ. Σταμάτη από πλευράς Ν.Δ. και Χρ. Πρωτόπαπα και Π. Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, στην οποία οι δεύτεροι υποστήριζαν ότι διασφάλισαν την ικανοποίηση τριών αξιώσεων της Ιπποκράτους: πρώτον, το υπουργείο Παιδείας να επισπεύσει τις διαδικασίες και να φέρει την προσεχή εβδομάδα τον νόμο για τα Τεχνικά Λύκεια στη Βουλή.

Δεύτερον, να ανακοινωθεί παράλληλα και το σχέδιο αναδιοργάνωσης της τεχνικής εκπαίδευσης με τη συμπερίληψη νέων ειδικοτήτων που έχουν διασύνδεση με την αγορά εργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ. Και τρίτον -και κυριότερον- να υπάρξει ρητή δέσμευση του υπουργού Παιδείας ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί των υπό κατάργηση Τεχνικών Λυκείων που έχουν ειδικότητες σχετιζόμενες με την υγεία θα απορροφηθούν στα νοσοκομεία, στην πρόνοια ή και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Κατόπιν τούτων και λόγω και των αντίστοιχων κινήσεων προσέγγισης με τους δημάρχους, σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μετέδιδαν ότι οι πράσινοι βουλευτές δήλωναν απολύτως ικανοποιημένοι. Και με το δεδομένο αυτό, θεωρούσαν εντελώς απίθανο να εκδηλωθεί σήμερα κάποια ανταρσία ή έστω η καταψήφιση συγκεκριμένων άρθρων, π.χ. από τους κ.κ. Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Ντόλιο και Θεοδώρα Τζάκρη που είχαν τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιήσει εντονότερα τις επιμέρους διαφωνίες τους.