Αίσθηση «déja vû» αποπνέει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό και το νέο δικομματικό σχηματισμό.

«Με την έξοδο της ΔΗΜΑΡ ο συνασπισμός αποτελείται πλέον μόνο από πρόσωπα των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων που κατηγορούνται για τα προβλήματα της χώρας. Η ανακύκλωση πολιτικών από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και χλευασμό», τονίζει ο αρθρογράφος.

«Πολλοί αναρωτιούνται πως πολιτικοί που έχουν ήδη κουραστεί και δοκιμαστεί- επιδεικνύοντας συχνά έντονη απροθυμία για μεταρρυθμίσεις- θα μπορέσουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να στηθεί και πάλι στα πόδια της», αναφέρει.

Το άρθρο αναφέρεται ονομαστικά στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε πέρσι ταραχή όταν παραδέχθηκε πως δεν είχε διαβάσει το πρώτο μνημόνιο. Ήταν τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Παρόμοιες αντιδράσεις προκάλεσε και η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, ένα από τα πιο σοβαρά χαρτοφυλάκια. Συντηρητικός εξτρεμιστής ο Γεωργιάδης παρουσιάζει ένα talk show στο οποίο μιλά για τη δόξα της αρχαίας Ελλάδας», γράφει η εφημερίδα.

«Και οι δύο είναι ενδεικτικές περιπτώσεις μιας συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας, η οποία θυμίζει περισσότερο κίνηση ισορροπίας. Για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα άρχισε να βυθίζεται στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση ότι η χώρα είναι στα χέρια μιας κυβέρνησης η οποία απλά κερδίζει χρόνο».