Οι φοροελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναμένεται βρεθούν στο τραπέζι του Eurogroup, που συνεδριάζει αύριο Παρασκευή στο Ελσίνκι της Φιλανδίας. Τα μέτρα θα παρουσιάσει  ο Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη επαφή που θα έχει με τους ομολόγους του, όπου αναμένεται να  βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τους στη στρατηγική της κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών βαρών και την τόνωση των επενδύσεων. Αυτό που ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους είναι ο αντίκτυπος που θα έχουν οι φοροελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020. Εάν, δηλαδή, πρόκειται για μέτρα που επηρεάζουν τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Στο αυριανό Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται αργότερα στο τέλος Νοεμβρίου με τη νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία θα αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της τέταρτης μεταμνημνονιακής αξιολόγησης. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ανεβάσει ταχύτητες προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα αφού οι εκκρεμότητες είναι πολλές με τις περισσότερες να αποτελούν ουρές από την τρίτη αξιολόγηση.  Τουλάχιστον 12-13 είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά μέχρι την επόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, όπου θα ξεκινήσει το σκανάρισμα των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών. Μια εβδομάδα αργότερα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών και χωρίς το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος θα κινεί τα νήματα της διαπραγμάτευσης από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να  τρέξουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων καθώς αποτελούν το κλειδί για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑΝFAs). Πρόκειται για ένα ποσό που φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει παρασκηνιακά τις συζητήσεις για τον συνυπολογισμό αυτών των κερδών στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το θέμα είναι πολύ πιθανό να θίξει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο περιθώριο του Eurogoup στις συναντήσεις που θα έχει με πρόσωπα-κλειδιά των θεσμών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Αν και απερχόμενος επίτροπος, ο κ. Μοσκοβισί είναι από τα πρόσωπα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει με το μέρος της στη μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δοθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα θέσει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup της Παρασκευής, αποστέλλοντας παράλληλα σχετικές επιστολές αιτήματος στον ESM και στον προκάτοχό του οργανισμό EFSF. Πρόκειται για περίπου 2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%. Με την πρόωρη εξόφλησή τους το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα πέσει κάτω από το 3%.