Αυγενάκης: Υπαρκτό πρόβλημα οι στημένοι αγώνες στο ποδόσφαιρο

«Δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το βάζουμε κάτω από το χαλί, θα δράσουμε άμεσα σε συνεργασία με FIFA/UEFA»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:54
21/07/2019
Αυγενάκης: Υπαρκτό πρόβλημα οι στημένοι αγώνες στο ποδόσφαιρο
11
loading

Η στήριξη του επαγγελματικού και αγωνιστικού αθλητισμού, η άθληση για όλους, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και διοργανώσεις, είναι οι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική της κυβέρνησης, όπως τους παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Για τη στήριξη του επαγγελματικού και αγωνιστικού αθλητισμού, ο Λευτέρης Αυγενάκης προανήγγειλε πολιτικές στήριξης του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων, βελτίωση του αθλητικού νόμου, με έμφαση στη διαφάνεια, την αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης και την εξάλειψη της βίας, σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών και στη δημιουργία ενός ειλικρινούς και θετικού κλίματος συνεργασίας. Ταυτόχρονα θα υπάρξει έλεγχος και εποπτεία των αθλητικών δραστηριοτήτων του επαγγελματικού αθλητισμού, διαφανές πλαίσιο για την αναγνώριση των αθλητικών οργανισμών, επικαιροποίηση των Κανονισμών των Ομοσπονδιών, Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

«Θα επιδιώξουμε, σεβόμενοι τα δημοσιονομικά, την αύξηση της χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών, με κύριο μέλημα την ανάταση και διάκριση των Εθνικών Ομάδων κάθε ηλικιακής κατηγορίας και των δύο φύλων», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού που ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας γιατί «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραδώσει τα γήπεδα, τους αγώνες, κάθε μέρα της εβδομάδας, πίσω στις οικογένειες, στο φίλαθλο κοινό, να γίνει ο αθλητισμός διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας». Σε συνεργασία, μάλιστα, με τις FIFA/UEFA, θα συσταθεί Επιτροπή, η οποία αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και εξετάζοντας τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, θα διερευνήσει λύσεις, η επιτροπή θα βρίσκεται σε συνεργασία με τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), όλους τους εμπλεκόμενους και τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού χαρακτήρισε τους προ-συνεννοημένους αγώνες, «πρόβλημα υπαρκτό» που «δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το βάζουμε κάτω από το χαλί», αλλά πρέπει να το δούμε στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι να προβαίνουμε σε αυθαίρετες γενικεύσεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε δραστικά και άμεσα. Θα αξιοποιήσουμε την καλή γνώση, την εμπειρία και τις σύγχρονες μεθόδους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ήδη, σε συνάντηση με κλιμάκιο των FIFA/UEFA, συζητήσαμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι σύντομα θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την ΕΠΟ, τις Λίγκες και όλα τα Προεδρεία των ΠΑΕ.

Για το αντιντόπινγκ θα ενισχυθεί θεσμικά και θα στηριχθεί η αποστολή και το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. «Είναι πολιτική μας προτεραιότητα να στηρίξουμε τον "καθαρό" αθλητισμό, ενάντια στη σύγχρονη μάστιγα των "ενισχυμένων" υπερ-επιδόσεων. Ήδη, συμφωνήσαμε στη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής για την υποστήριξη του έργου του ΕΣΚΑΝ», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Άθληση για όλους

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι θα ενισχυθεί ο θεσμός «'Αθληση για όλους» και ο σχολικός αθλητισμός, ενώ θα δημιουργηθούν συνέργειες, με ΟΤΑ, επιμελητήρια, νομικά πρόσωπα, αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς για την ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού.

«Για πρώτη φορά φέτος είμαστε έτοιμοι για την κατανομή των θέσεων για την Πρόσληψη Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Προγράμματος 'Αθλησης για Όλους 2019-2020. Ανάλογα ισχύουν και για το πρόγραμμα Διδασκαλίας Κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Ο υπουργός ανακοίνωσε σχέδιο εκσυγχρονισμού και συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. «Σχεδιάζουμε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, που θα συμβάλλει σημαντικά στη δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών αυτών, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. 'Αμεσα, ξεκινάμε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας», είπε ο κ. Αυγενάκης και ενημέρωσε ότι εξετάζεται η αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, καθώς και η αξιοποίηση προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή οπουδήποτε αλλού, με σκοπό να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, που θα μπορούσε να εισρεύσει στα ταμεία.

Επίσης σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τους λοιπούς φορείς, θα προχωρήσουν γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, η ανέγερση, η αποπεράτωση και ο εκσυγχρονισμός αθλητικών εγκαταστάσεων.

«Να εξεταστεί και να προωθηθεί, για παράδειγμα, ο βαθμός ωριμότητας των έργων στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, η ανακαίνιση σε εκείνο του 'Αρη και οι προϋποθέσεις έναρξης εκείνων του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ήδη, ξεμπλοκάραμε το ζήτημα της χρηματοδότησης για τις εργασίες αναβάθμισης του Παγκρήτιου Σταδίου, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με κλιμάκιο των FIFA/UEFA. Αντίστοιχες συνεργασίες θα κάνουμε το αμέσως επόμενο στάδιο με όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, από Σεπτέμβρη που αναλαμβάνουν, με στόχο την αξιοποίηση όλων των εργαλείων χρηματοδότησης», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, είπε ότι σε συνεργασία με το νέο Δήμαρχο Αμαρουσίου, το νέο Περιφερειάρχη Αττικής και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συμφωνήθηκε το πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης «Μελέτη Αξιοποίησης» του ΟΑΚΑ σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ εξετάζεται η ίδρυση Μουσείου Αθλητισμού και Ελλήνων Ολυμπιονικών. Επίσης αναζητείται χώρος με σκοπό την κατασκευή αθλητικού κέντρου Ατόμων με Αναπηρία στην Αττική.

Αθλητικές διοργανώσεις

Για τις αθλητικές διοργανώσεις, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι το Υπουργείο εργάζεται ήδη για την καλύτερη δυνατή παρουσία της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020.

«Εργαζόμαστε συστηματικά με σκοπό να προσελκύσουμε ακόμα πολλές μικρής και μεσαίας κλίμακας διοργανώσεις. Διοργανώσεις που μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας πόλο αθλητικού τουρισμού, να προσελκύσουν επενδύσεις και να εξασφαλίσουν χρήματα, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζοντας τις τοπικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Εξετάζουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την καθιέρωση φοροαπαλλαγών για χορηγίες-δωρεές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (Σωματεία, Ομοσπονδίες)», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού και ενημέρωσε: «Διερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησης ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό. Στόχος μας είναι μέσα από τον αθλητισμό να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία μας. Στόχος μας είναι να τονώσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τον αθλητισμό και να διαμορφώσουμε μια νοοτροπία στη νεολαία, η οποία θα αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης. Και φυσικά, λέμε όχι στη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου στον αθλητισμό».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar ρεθυμνιωτης

  Παιδια ένα ευχαριστώ για τη δημοσίευση του σχολίου μου έστω και καθυστερημενα. Έπεσε όμως και λογοκρισία. Να προσθέσω ότι αποφεύγω σαν το διαολο το λιβάνι να γράφω χαραχτηρισμους και « κοσμητικά » επίθετα. Καμια φορά όμως στον κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Κι αυτή τη φορά η πρόκληση για μένα ήταν μεγάλη. Αν νομίζετε όμως ότι το παράκανα ζητω ειληκρινα συγγνώμη.

 2. avatar θορπ.

  Όταν αξιολογηθεί η ποιότητα του θεάματος και όχι το αποτέλεσμα , τότε θα μπουν οι βάσεις για ένα καλύτερο αθλητικό μέλλον όλων ομαδικών αθλημάτων και των οπαδών !
  Η τιμωρία δεν είναι αποτελεσματική όταν δεν αποδίδεται σε αυτόν που διαπράττει το αδίκημα , πως είναι δυνατόν να τιμωρηθεί ο αθλητής η ομάδα η πόλη ο φίλαθλος για κάτι που δεν φταίει , γιατί κάποιος πέταξε ένα αντικείμενο και κάποιος άλλος έκανε μια δήλωση εντός η εκτός του γηπέδου .
  Υγ.
  Στα παλαιότερα χρόνια ο φίλαθλος του εκάστοτε αθλήματος μπορούσε να επιλέξει το πιο και που να πάει να δει, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις κτλ. Χθες και σήμερα όχι γιατί?

 3. avatar ρεθυμνιωτης

  Αχ βρε παιδια του Niwsbest. Μόλις ονοματισω κάποιο και του δώσω και το χαραχτηρισμο που πραγματικά είναι ,η μόλις αναφερθώ στον ο.π.α.π , κομμένο το σχόλιο. Γιατί άραγε; Μπορείτε να μου εξηγήσετε; Γιατί διάβασα τους κανόνες σχολιασμου και εγώ τουλάχιστον διεπιστωσα ότι τους τηρώ.

 4. avatar Εσείς…

  Που τα ξέρετε όλα και για όλους γιατί δεν μαζευεστε να πάτε να κάνετε μηνύσεις;

 5. avatar Τωρα το ανακαλυψατε

  Κυριε Αυγενακη το προβλημα με τους στημενους αγωνες;Αν καταδικαστει ο γνωστος υποδικος τον Σεπτεμβρη για τους στημενους αγωνες τι θα πειτε;Μηπως θα του αφαιρεσετε και την αδεια για τον τηλεοπτικο σταθμο;Μηπως θα στειλετε την ομαδα του στην τριτη κατηγορια οπως προβλεπετε απο τον νομο;Αμφιβαλλω οτι θα το κανετε γιατι ο συγκεκριμενος κυριος εχει μεγαλη δυναμη στον τυπο και στα καναλια και δεν σας συμφερει να τα βαλετε μαζι του.

 6. avatar Ναι!!!

  Πλάκα έχουν αυτές οι δηλώσεις..! Χρόνια τώρα...

 7. avatar Λογοκρισία

  Hello!

 8. avatar Nikath13

  Κατά Πειραιά μεριά ρώτησες το αφεντικό σού;

 9. avatar Πλατσιαλόγος Αναρχικός

  αντε να χαθεις απατεωνα

 10. avatar Πες μου το φίλο σου

  Στη ΝΔ το γνωρίζουν από πρώτο χέρι...
  Ο μεγαλοπαράγων και χορηγός εκατομμυρίων του κόμματος είναι υπόδικος, [...]και με στημένους αγώνες!

 11. avatar ρεθυμνιωτης

  βαρέθηκα ν\' ακούω τα ίδια και τα ίδια εδώ και πάνω από τριάντα χρονια από τους εκάστοτε υπουργους.
  Αποτέλεσμα; μηδέν από όλους. Γιατί και σ\' αυτό το χώρο τα συμφέροντα πολλά και χονρα. Π.χ έχετε το σθένος να τα βάλετε με το Μαρινάκη και το Μελλισανιδη;
  Και μια πολύ σοβαρή ερώτηση : Έχετε κατά νου να κάνετε κάτι για τον ο.π.α.π και τα καθάρματα που τον διαφεντευουνε; Γιατί αυτοί οι άθλιοι επιστρέφουν ψίχουλα στους παίκτες καταστρατηγωντας την Ελληνική νομοθεσία που προβλέπει τα ποσοστά επιστροφής για κάθε παιχνίδι. Απ \' ότι αντιλαμβάνομαι βέβαια , φροντίζουν να είναι καλυμενοι . Τώρα το πως τα καταφέρνουν αυτό είναι καθήκον δικό σας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει