Μητσοτάκης στο CNN: Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στο λαϊκισμό

«Οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:34
21/07/2019
Μητσοτάκης στο CNN: Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στο λαϊκισμό
17
loading

Στη στρατηγική ότι οι πολίτες σε κάποιο χρονικό σημείο θα αναζητήσουν σοβαρές πολιτικές που θα οδηγούν σε αποτελέσματα κόντρα στον λαϊκισμό, βασίστηκε η ΝΔ ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , μιλώντας στο CNN και στο δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακαρία και εκτίμησε πως κρίνοντας από τα αποτελέσματα η στρατηγική αυτή ήταν επιτυχημένη και οδήγησε στην επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «έγιναν πολλά λάθη κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας». Συγχρόνως, όπως τόνισε, το να επιτίθεσαι αναιτιολόγητα στην Ευρώπη και να επιρρίπτεις όλες τις ευθύνες σε αυτή, συνιστά μεγάλη αδικία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Υπογράμμισε ότι πλέον δεν υπάρχει αντιαμερικανικό κλίμα στην Ελλάδα, όπως στο παρελθόν, αναγνωρίζοντας πως «ένα από τα θετικά που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν άλλαξε την πολιτική για τη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι πολίτες είχαν πια κουραστεί από τις πολιτικές που υποδαύλιζαν τον θυμό, την οργή και τον εθνικισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Και υπό μια έννοια, θα έλεγα ότι μετά το πείραμα του λαϊκισμού, το πολιτικό εκκρεμές πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να νικήσουμε και την ακροδεξιά, προτάσσοντας μια ατζέντα που ήταν πατριωτική, αλλά σε καμία περίπτωση εθνικιστική. Οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα. Θα έλεγα, όμως, και ότι η επιλογή τους τελικά ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση, ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από μια πολύ ανίκανη κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι να αλλάξω ριζικά τη στάση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα και να μετατρέψω τη χώρα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Υπάρχουν ασφαλώς πολλά περιθώρια για την προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών κεφαλαίων με τη μορφή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα».

Η Νέα Δημοκρατία δημοσίευσε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο δημοσιογράφο Φάριντ Ζακαρία σε μια ανεπίσημη μετάφραση.

Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Όταν αποφασίσατε να διεκδικήσετε την αρχηγία της ΝΔ και στη συνέχεια την πρωθυπουργία, βρεθήκατε αντιμέτωπος με μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα έδειχνε να έχει παραδοθεί στις δυνάμεις του λαϊκισμού, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά όπου βρισκόταν το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Πώς αξιολογήσατε τότε την κατάσταση και γιατί επιλέξατε τη στρατηγική που επιλέξατε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η στρατηγική μου ήταν ξεκάθαρη. Ήμουν πεπεισμένος, ότι δεν μπορείς να νικήσεις ποτέ τους λαϊκιστές παίζοντας το παιχνίδι τους. Έτσι, η εκτίμησή μου ήταν ότι σε κάποιο χρονικό σημείο, οι Έλληνες πολίτες θα αναζητήσουν σοβαρές πολιτικές που θα οδηγούν σε αποτελέσματα. Και αυτό ακριβώς δώσαμε ως επιλογή στους πολίτες. Και θα έλεγα -κρίνοντας από τα αποτελέσματα- ότι η στρατηγική μας ήταν επιτυχημένη.

Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Κερδίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό υπό μια έννοια είναι κατανοητό, καθώς οι πολίτες κουράστηκαν από το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία. Αλλά εκείνο που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση στις πρόσφατες εκλογές ήταν η κατάρρευση των ακροδεξιών λαϊκιστών της Χρυσής Αυγής. Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι πολίτες είχαν πια κουραστεί από τις πολιτικές που υποδαύλιζαν τον θυμό, την οργή και τον εθνικισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Και υπό μια έννοια, θα έλεγα ότι μετά το πείραμα του λαϊκισμού, το πολιτικό εκκρεμές πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να νικήσουμε και την ακροδεξιά, προτάσσοντας μια ατζέντα που ήταν πατριωτική, αλλά σε καμία περίπτωση εθνικιστική. Εστιάσαμε στα προβλήματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Ζητήματα που σχετίζονται με την φορολογία, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη επενδύσεων, το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, και τελικά ζητήματα που σχετίζονται με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Έτσι, κατά μία έννοια, θα έλεγα ότι οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα. Θα έλεγα, όμως, και ότι η επιλογή τους τελικά ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση, ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από μια πολύ ανίκανη κυβέρνηση.

Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Είπατε πως αποφασίσατε ότι δεν έπρεπε να παίξετε το παιχνίδι των λαϊκιστών, ότι δεν θέλατε να υιοθετήσετε τη γλώσσα και τη θεματολογία με την οποία καταπιάνονται οι λαϊκιστές. Αλλά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υπάρχει μια συζήτηση, ότι τα κεντροδεξιά κόμματα πρέπει να αναγνωρίσουν (στην περίπτωσή των ΗΠΑ είναι οι ανησυχίες για τη μετανάστευση, καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ελαφρώς διαφορετική περίπτωση) ότι όντως υπάρχει αυτό το κύμα του λαϊκισμού, το οποίο σε μεγάλο μέρος του Δυτικού κόσμου, αφορά τη μετανάστευση. Eσείς, από την πλευρά σας προσπαθήσατε να επιδείξετε άκαμπτη στάση σε κάποιο εξ αυτών των ζητημάτων τα οποία έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο του λαϊκισμού;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολλές από τις ανησυχίες των πολιτών που τροφοδοτούν τελικά την άνοδο του λαϊκισμού έχουν βάση και πρέπει να τις αναγνωρίσουμε. Συνήθως όμως οι απαντήσεις όσων στηρίζουν τον λαϊκισμό είναι οι λάθος απαντήσεις, είναι απλουστευτικές και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Στην Ελλάδα, είχαμε επίσης να αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή μεταναστευτική κρίση το 2015, όταν πάνω από εκατομμύριο εκατομμύριο άνθρωποι ήρθαν στη χώρα μας και οι περισσότεροι κατέληξαν στη δυτική Ευρώπη. Βεβαίως, το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζουμε και έχουμε τις λύσεις. Έχουμε προτείνει πολύ λογικές λύσεις, βεβαίως πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας, αλλά πρέπει, επίσης, να αλλάξουμε τους κανόνες για το άσυλο και να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Ένα από τα πράγματα που πάντα μου έκανε εντύπωση, είναι πως όταν εξετάζει κανείς την άποψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για τις ΗΠΑ, η χώρα που συχνά εμφανιζόταν στις έρευνες να έχει το υψηλότερο ποσοστό αντιαμερικανισμού ήταν η Ελλάδα. Έχετε κατηγορηθεί ότι είστε φίλος της Αμερικής, καθώς έχετε σπουδάσει στο Harvard και έχετε θητεύσει στον τραπεζικό τομέα. Δεν σας έκανε ζημιά αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι η στάση αυτή έχει αλλάξει. Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι πριν από χρόνια η κοινή γνώμη της Ελλάδας ήταν αρκετά αντιαμερικανική. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό πλέον. Ένα από τα θετικά που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν άλλαξε την πολιτική για τη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις Ελλάδας - Αμερικής βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τη σχέση μας με την Ευρώπη και είναι μια σχέση που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Όσον αφορά την προσωπική μου διαδρομή, είμαι πολύ περήφανος για αυτή και δεν θεωρώ ότι αποτελεί μειονέκτημα στην πολιτική μου σταδιοδρομία. Αλλά σίγουρα οι αντιλήψεις στην Ελλάδα έχουν αλλάξει και η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιαμερικανική, όπως ήταν ίσως πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια.

Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Πώς θα χειριστείτε τις σχέσεις σας με τον Ντόναλντ Τραμπ; Ο κ. Τραμπ είναι αρκετά αντιδημοφιλής στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα την ευκαιρία να έχω μια σύντομη συνομιλία (με τον κ. Tραμπ), είχα μια πιο εκτεταμένη συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Πενς και μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο Tραμπ, και εστιάζω στο βασικό θέμα που είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θεμελιώνονται σε πολύ σταθερές βάσεις. Υπό αυτή την έννοια, είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Τραμπ για να βελτιώσουμε περαιτέρω την ποιότητα της σχέσης μας. Kαι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε, ειδικά στο οικονομικό πεδίο. Όπως σας είπα, ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι να αλλάξω ριζικά τη στάση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα και να μετατρέψω τη χώρα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Υπάρχουν ασφαλώς πολλά περιθώρια για την προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών κεφαλαίων με τη μορφή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Ωεωωω!

  Λαικιστής, απο όσο ξέρω έιναι αυτός που χαιδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων υποσψόμενος αυτό που θέλουν να ακούσουν χωρίς να έχει όμως σκοπό να το πράξει.Απο εδώ και περα κλασσικό παραδειγμα λαικισμου θα θεωρείται η προεκλογική σταση της ΝΔ για την συμφωνία των Πρεσπων.

 2. avatar fire40

  Δηλαδή ορίζεις αυθαίρετα οτι ο λαικισμός προέρχεται συγκεκριμένα από τους πολιτικούς αντιπάλους και ότι ο κόσμος ψήφισε εσένα με λογική. Αυτό και αν είναι αυθαιρεσία και πολιτικός κομπασμός. Πρόσεχε Μητσοτάκη γιατί δεν τρώνε όλοι το κουτόχορτο που σερβίρουν τα κατευθυνόμενα από σένα και τους χορηγούς σου, ΜΜΕ. Όσοι σε ψήφισαν, πιστεύοντας στα ψέμματα που έλεγες για δήθεν καταστροφή του κράτους της οικονομίας και των δομών δεν θα σου την ξανακάνουν τη χάρη. Και μη κοκορεύεσαι ότι ήρθες ως σωτήρας της χώρας. Θα σε δούμε επί το έργον. Και να μην ξεχνιόμαστε οι Μακεδόνες δεν είναι ούτε αμνήμονες ούτε αχάριστοι. Η κολοτούμπα σου για το Μακεδονικό θα σου στοιχίσει πολύ ακριβά.

 3. avatar θορπ.

  Κύριε πρόεδρε :
  Δεν είναι οι Ευρωπαίοι που μας έφεραν την κρίση , είναι η επιπολαιότητα των Ελλήνων πολιτικών και πολιτών , οι μεν χωρίς αιδώ απαιτούσαν εκβιαστικά σε πολλές των περιπτώσεων και οι δε τους έδιναν παραπάνω από τι έπρεπε συν τις ψηφοθηρικες παροχές !
  Με τέτοιου είδους πολιτικές και απαιτήσεις κάποτε φτάνει ο κόμπος στο χτένι !
  Όλοι γίναμε ( Ωνάσης και Νιάρχος ,τυχαία τα ονόματα ) με δανεικά που μας έδιναν κάποιοι κερδοσκόποι έως το σημείο που να μην μπορεί ουδείς να αντιμετωπίσει την κατάσταση και τότε βρέθηκαν οι εθνοσωτηρες όλων των αποχρώσεων να μας σώσουν μετά γνωστά αποτελέσματα !
  Ελπίζουμε να μην ξανά δούμε το τυρί και όχι την φάκα !

 4. avatar Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στη δήθεν δημοκρατία

  42% αποχή και τώρα ψάχνεται ψηφοφόρους από το εξωτερικό για να στηρίξουν το μαγαζί σας.

 5. avatar Κοκο

  Οι Έλληνες ψηφίζουν σαν λοτωφάγοι και έχουν το σύνδρομο της Στοκχόλμης για αυτό έχουν πιάσει πάτο.
  Και όπως λες και συ Κούλη γύρισαν πλάτη στον λαϊκισμό και [...]στον καπιταλισμό με τις υγείες τους.

 6. avatar Να

  και οι αδικίες στον ΕΝΦΙΑ, όσα περισσότερα έχεις τόσο λιγότερα πληρώνεις.Δεν περίμεναμε κάτι άλλο.

 7. avatar Β.γ

  Ας μην ψήφιζαν οι γέροι κ θα σου λέγα τι θα έβγαινες..

 8. avatar Περιπτεράς

  Βλέπω τα τρολάκια του αγράμματου Πινόκιο βγήκαν εν χωρώ να πούνε τι; τις ίδιες ακακίες που χρόνια τώρα αναμασάνε τα κουμμούνια. Έξω προδότες, έξω.

  1. avatar Περιπτεράς

   κατι για την ΕΡΤ φασιστακια δεν εχει αλλο το non-paper της ΝΔ:

  2. avatar Περιπτεράς

   τρολλ του γκαντεμη::::

 9. avatar Καστοριά

  Οι Έλληνες ψήφισαν σύμφωνα με ότι έταξε κάθε κόμμα εσείς ταξατε μειώσεις φόρων ασφάλεια κ εκκαθάριση των εξαρχειων δουλειες για όλους τους Έλληνες με καλούς μισθούς κ φυσικά την ακύρωση τις συμφωνίας των Πρεσπών αυτά περιμένουν οι Έλληνες . Αν δεν τα πάρουν ; Είναι απλό θα πάρουν κάποιους άλλους για κυβέρνηση ...

  1. avatar @ Καστοριά

   θα δεις καλα μειωση φορων, μειωσεις μισθων και συνταξεων θα δεις....1.8 δις που θα τα βρει; απο τον κοσμο!! απλα τον στηριζουν τα ΜΜΕ και κρυβουν τις βρωμιες του.

 10. avatar πετριανος

  χμ, εχεις καθρεφτακι?

 11. avatar Χριστοφοράκος

  Οι Έλληνες κατάπιαν αμάσητα τα fake news και την μαύρη προπαγάνδα, που διακίνησαν με τις νταλίκες το βοθροκάναλο τα ΜΜΕ της διαπλοκής και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι υπάλληλοι τους.

 12. avatar Iόνιο-2

  Οι Ελληνες γυρισαν την πλατη στο λαϊκισμο::::: πες καλυτερα οτι τους κοροιδεψες τυχοδιωκτες, .... και κυριως με την Συμφωνια των Πρεσπων ...και η αποδειξει ειναι κωλοτουμπες ο Μαυρωτας που βαλατε γγ ..... Να ζητησετε συγγνωμη απο τον λαο....

 13. avatar Μπραβο κουλη.

  Ενω να ξεπουλας την Δεη ειναι προοδος

 14. avatar Te

  Δεν κερδισες εσύ τις εκλογές. Απλά οι Έλληνες τιμωρισαν τον τσιπροκιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει