«Φωτιά» έχει ξεσπάσει στην πολιτική σκηνή της χώρας από το ενδεχόμενο ακύρωσης του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στις 30 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την ανάδειξη των νέων προσώπων που θα προΐστανται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να γυρίσει στην Ελλάδα για το ντιμπέιτ.

«Παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, μπορώ να βγω με skype από τις Βρυξέλλες […] Υπάρχει ωστόσο ένα υπαρκτό θέμα εφόσον δεν θα μπορώ να ειμαι στην Αθήνα την ημέρα της αντιπαράθεσης. Καθότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τελειώσει και τι ώρα θα τελειώσει η διαδικασία στις Βρυξέλλες» είχε χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ντιμπέιτ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, αναφέροντας ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Ποια ημερομηνία αντιπροτείνει η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία μετά το πρόβλημα που προέκυψε με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες πρότεινε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου. Τόνισε μάλιστα ότι τα κόμματα προσπαθούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που δεν προκάλεσαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Το πρωί επικοινώνησε με τη ΝΔ ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε την αδυναμία τού κ. Αλ. Τσίπρα να μετάσχει στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2η Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου.

Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου.

Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ.

Κατά τα λοιπά οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν».

ΚΚΕ: Δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι παρά την προγραμματισμένη «προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου, δέχτηκε να μεταθέσει την ημερομηνία προκειμένου να διευκολύνει».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με προτάσεις στη διακομματική επιτροπή, (το ΚΚΕ) συνέβαλε έτσι ώστε η όλη διαδικασία του ντιμπέιτ να είναι όσο γίνεται πιο ζωντανή.

Με βάση αυτό το δεδομένο το ΚΚΕ καθόρισε την προεκλογική του δραστηριότητα και μάλιστα σε ένα σύντομο χρόνο που δεν τον επέλεξε το ίδιο. Το ταξίδι του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής ανέτρεψε την αρχική συμφωνία των κομμάτων. Το ΚΚΕ πρότεινε εκ νέου άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 2 Ιουλίου. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας που δε βοηθάνε την όλη διαδικασία, ούτε φυσικά να ανατρέψουμε άρδην τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, όταν μάλιστα ήδη δύο φορές το έχουμε πράξει».