Το εγκώμιο του Ούγκο Τσάβες «πλέκει» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν άνθρωπο που ήταν αυθεντικός στις ιδέες και στους αγώνες του. Όπως αναφέρει σε άρθρο της στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, συναντήθηκε με τον Τσάβες τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο του 18ου «Φόρουμ του Σάο Πάολο» στο Καράκας.

Αυτό που της έκανε εντύπωση ήταν το πόσο απλός ήταν. Μάλιστα ήταν άριστα ενημερωμένος για τις εξελίξεις στη χώρα μας, σίγουρος ότι ο λαός μας θα ξεπεράσει και τούτη τη δοκιμασία, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι ο ελληνικός λαός δεν βρίσκεται μόνος στην κρίση, αλλά έχει στο πλευρό του όλους τους λαούς του κόσμου με πρώτο εκείνον της πατρίδας του.

Η Ρένα Δούρου συμπληρώνει στο άρθρο της ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία του Τσάβες έφερε τον λαό στο επίκεντρο των εξελίξεων και αγωνίστηκε για την κοινωνική δικαιοσύνη, μειώνοντας δραστικά τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, περιορίζοντας την ανεργία και διαδίδοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Όπως τονίζει μάλιστα η κ. Δούρου ο Τσάβες ήταν αυτός που κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι και ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρξει με την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια.