Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, με αιχμή τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την αποτελεσματικότητα ανά υπουργείο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 της Δευτέρας, ενώ στην ατζέντα βρέθηκε και η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εξέτασαν διεξοδικά τον φάκελο «Ανεργία» και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για την καταπολέμηση του προβλήματος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Αναλυτικότερα, συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει δύο σημεία για την ανακούφιση των ανέργων.

«Συζητήσαμε για τα ζητήματα της οικονομίας και της γενικότερης κατάστασης στην χώρα μας, ενώ υπήρξε ειδική συζήτηση για την ανεργία», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Και τόνισε: «Κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει έξω από το σύστημα υγείας. Να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο».

«Το πρόβλημα της ανεργίας αντιμετωπίζεται κυρίως με την ανάπτυξη και είναι στις άμεσες στοχεύσεις της κυβέρνησης να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κάνοντας, ταυτόχρονα, ειδική αναφορά στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει «ολοκληρωμένη θέση, ολοκληρωμένο σχέδιο» για τις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο τις επόμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο.

Ο κ. Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, αναφέρθηκε στην παρουσίασή του στους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, γίνονται κοινή θέση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία ξεκινούν από τις τράπεζες τη ρευστότητα και την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες για νέους επιχειρηματίες, μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις και από ανθρώπους που θέλουν μία ευκαιρία.

Το δεύτερο μέτωπο, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, είναι η ανεργία, όπου, όπως είπε, χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει 700 χιλ. εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο κοινωνικό ταμείο, προκειμένου να υπάρξει μία μεγάλης κλίμακας παρέμβαση.

Επίσης, για τα αγροτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι, όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη, πρέπει να υλοποιηθεί η δέσμη των αποφάσεων για τους αγρότες και να γίνει πραγματικότητα ότι έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ίδιο κρίσιμη ενόψει της έλευσης της τρόικας είναι και οι αποκρατικοποιήσεις και τα μέτρα για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό άλλωστε στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Κάναμε μία κουβέντα λεπτομερή για την ελληνική οικονομία και δώσαμε έμφαση στην ανεργία και κυρίως στην ανεργία των νέων», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τους πόρους που προορίζονται για την μείωση των ποσοστών της ανεργίας», τόνισε, επίσης, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται για εξοικονομήσεις στο υπουργείο του, καθώς και για δράσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.