Για την αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των Ελλήνων, το φόρο ακινήτων, το αν έχει αποφαιστεί το ύψος του αφορολόγητου για τα ακίνητα και για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μίλησε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα fm ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Τι είπε χαρακτηριστικά…


Για την αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων:
Συμφωνώ ότι υπάρχει πρόβλημα μέσα στο 2013 σε σχέση με τις δυνατότητες του κόσμου να πληρώσει. Η κυβέρνηση το κατανοεί. Προσπαθούμε να δώσουμε λύση, όπως δώσαμε πέρυσι το καλοκαίρι.


Για το φόρο ακινήτων: Τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν είναι η απόφαση του υπουργείου. Εμείς θέλουμε έναν ενιαίο φόρο που θα αντικαταστήσει παλαιότερους φόρους, όπως είναι το Ειδικό Τέλος μέσω ΔΕΗ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Θέλουμε να έχουμε μια μικρότερη επιβάρυνση των πολιτών, για να μπορέσει αυτός ο φόρος να είναι δυνατόν να πληρωθεί. Όταν γίνεται διεύρυνση της βάσης, αυτό που επιτυγχάνεται είναι να πληρώσουν πολλοί από λίγο.


Για το αν έχει αποφασιστεί το ύψος του αφορολόγητου για τα ακίνητα:
Έχουμε συζητήσει και στη διακομματική και εσωτερικά. Υπάρχουν διάφορα σενάρια, δεν έχουμε καταλήξει.


Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση:
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση. Όμως, αυτό θα πρέπει να προέλθει μέσα από μια συμφωνία και με την τρόικα. Θα πρέπει να έχουμε μια σταθερότητα στη δημοσιονομική μας κατάσταση, για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε.