Μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα, δηλαδή από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, ο Aλέξης Τσίπρας, φαίνεται να έχει χαμηλώσει τους έντονους τόνους με τους οποίους ασκεί κριτική στους δανειστές της Ελλάδας.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται το Economist σε άρθρο του με τίτλο «O Tσίπρας στο Βερολίνο», υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να καθιερωθεί εντός του 2013 ως ένας «mainstream» ευρωπαίος πολιτικός. Για να γίνει όμως αυτό, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βρετανικό περιοδικό αναφέρεται στην πρώτη δημοσκόπηση για το 2013 που έφερε για πρώτη φορά μπροστά τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το Economist, η επιτυχία της ΝΔ κείτεται στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει στην καταστροφή … Αν τα πράγματα πάνε καλύτερα για την Ελλάδα, η δημοτικότητά τους είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί», δήλωσε ένας αναλυτής στο περιοδικό.

Όσο για την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, το περιοδικό σχολιάζει: «Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε με ευγένεια μία λίστα αιτημάτων, μεταξύ των οποίων λιγότερα μέτρα λιτότητας για τους Έλληνες αλλά και την καταβολή των οφειλόμενων πολεμικών αποζημιώσεων από την γερμανική κυβέρνηση».