«Ταλανίζει» την τρικομματική κυβέρνηση το φορολογικό καθώς το πλαίσιο προτάσεων που κατέθεσε και χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών αν και επιχειρούσε να βρεί τη χρυσή τομή μεταξύ «τρόικας εσωτερικού και τρόικας εξωτερικού» και πάλι φέρνει επιβαρύνσεις για χαμηλά εισοδήματα και οικογένειες με παιδιά.

Στην πολύωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συμφωνίες σε επιμέρους θέματα, εντούτοις παρέμειναν διαφωνίες σε πολλά και τελικώς συμφώνησαν για νέα συνάντηση σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε για την οριστική απάντηση το μεσημέρι και επιμένει όπως φαίνεται στις αντιρρήσεις για τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα , τους νέους επαγγελματίες, τους ανέργους και τους πολυτέκνους ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΔΗΜΑΡ. Πάντως όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κλείσει σήμερα το σχέδιο για να σταλεί προς τελική έγκριση στην τρόικα και να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου που στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών προσπαθούσε να δώσει την εικόνα ότι οι αλλαγές που έγιναν μετά τις παρεμβάσεις των κομμάτων ενισχύουν τη μεσαία τάξη και τις οικογένειες εντούτοις η ανάλυση σε λεπτομέρειες των προτάσεων από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέδειξε βελτιώσεις μεν αλλά όχι τόσο σημαντικές που να καμφθούν οι αντιρρήσεις τους.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να παραμείνουν στην Ιπποκράτους όπου με δικούς τους ειδικούς ανέλυαν τα νέα φορολογικά δεδομένα και συμμετείχαν στη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ οι επιτελείς της ΔΗΜΑΡ βρίσκονταν στο γραφείο του κ. Στουρνάρα.

Και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διαμαρτυρήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες γιατί δεν είχαν λάβει εγκαίρως τις προτάσεις πριν την σύσκεψη αλλά σε χαμηλούς τόνους προς τα έξω ενώ από την Ιπποκράτους σημείωναν με νόημα πως οι ανεπίσημες διαρροές του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα με προφανή επικοινωνιακή σκοπιμότητα να αλλάξει το κλίμα στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν τουλάχιστον ατυχής.

Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ρήγμα στο εσωτερικό του Οικονομικού επιτελείου με τον κ. Στουρνάρα να επιρρίπτει ευθύνες στον κ Μαυραγάνη για τουλάχιστον ατυχείς εμπνεύσεις. Είναι προφανές ότι και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες με τον υφυπουργό Οικονομικών είχαν στόχο να κατευνάσουν τα πνεύματα στο Οικονομικό επιτελείο.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να αποφύγει να λυθεί το θέμα σε μια νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να κλείσει σε επίπεδο τεχνοκρατών, ειδικά αν πάει καλά η δημοπρασία για την επαναγορά του χρέους απόψε.

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως αν καθυστερήσει η δόση και η έγκριση του Γιούρογκρουπ λόγω των διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης το πλήγμα θα είναι μεγάλο και στελέχη της ΝΔ παραδέχονται ότι το κλίμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα επηρεαστεί σαφώς αρνητικά αν οι διχογνωμίες συνεχιστούν επί μακρόν. Πλέον και στη ΝΔ φοβούνται διαρροές ειδικά για θέματα που αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.