Ξανθός: Θα δημιουργηθούν Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών

Τι προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:24
19/02/2019
Ξανθός: Θα δημιουργηθούν Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών
15
loading

Τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) από εγκεκριμένους οργανισμούς ή φορείς για την υλοποίηση δράσεων κατά των ναρκωτικών, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης θα παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών.

«Στόχος μας είναι να υπάρξει μια πιλοτική δομή, σε πρώτη φάση, σε διασύνδεση με μονάδες άμεσης πρόσβασης, από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θα πηγαίνουν στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, να κάνουν ένα πρώτο βήμα επαφής, με το δημόσιο σύστημα υγείας και διασύνδεσης τους με άλλες υπηρεσίες, είτε υποκατάστασης είτε ψυχοκοινωνικής υποστήριξης», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και υπογράμμισε ότι η νομοθετική παρέμβαση αυτή, είναι μια παρέμβαση επιστημονικά τεκμηριωμένη, μια ανθρωπιστική παρέμβαση, μια παρέμβαση με κοινωνική ευαισθησία και πρωτίστως με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ΧΕΧ θα λειτουργούν μόνο από τους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 του Ν.4139/13 και στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των χρηστών, η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, η προετοιμασία για την ένταξη των χρηστών σε προγράμματα θεραπείας.

«Είναι μια προοδευτική ρύθμιση και περιμένουμε τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται προοδευτικές να τη στηρίξουν. Δεν κάνουμε ένα πυροτέχνημα. Δεν είναι μια υπόθεση την οποία ρυθμίζουμε για να μην την εφαρμόσουμε. Προφανώς θα το εφαρμόσουμε και έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία γι’ αυτό. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο και σε μια εθνική στρατηγική, στον τομέα των εξαρτήσεων, η οποία έχει δρομολογηθεί», είπε ο υπουργός Υγείας και επεσήμανε πως για τους ΧΕΧ υπάρχει επιστημονική συνηγορία, διεθνής βιβλιογραφία και καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ ήταν και απαίτηση της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαρτήσεων αλλά και απαίτηση εκπροσώπων των χρηστών.

«Είναι μια αλλαγή η οποία εντάσσεται σε μια δέσμη παρεμβάσεων για τη μείωση της βλάβης. Εντάσσεται στη δέσμη των παρεμβάσεων με τα προγράμματα street work, τη χορήγηση συρίγγων, τους ξενώνες άστεγων τοξικοεξαρτημένων, τις κινητές μονάδες, τα κέντρα ημέρας. Είναι μέσα σε ένα πλαίσιο που έχουμε δρομολογήσει και έχουμε βρει και πόρους από ευρωπαϊκή κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και υπενθύμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια καινοτόμα παρέμβαση, στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνεργάζεται ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, «δύο φορείς με τελείως διαφορετική κουλτούρα, θεραπευτική» αλλά συνεργάζονται προκειμένου να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον χρήστη.

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, αναφορικά με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, παρατίθενται στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά για το έτος 2016, σύμφωνα με τα οποία η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των λεγόμενων χρηστών υψηλού κινδύνου στη χώρα είναι 17.067, και οι μισοί από αυτούς εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής. Πρόκειται για ενεργούς χρήστες ψυχότροπων ουσιών, έναν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένο πληθυσμό, συχνά χωρίς στέγη και με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η προσέγγιση της συγκεκριμένης κατηγορίας χρηστών ψυχότροπων ουσιών, αυτών δηλαδή που έχουν χαμηλό ή κανένα κίνητρο για ένταξη σε θεραπεία απεξάρτησης, επιτυγχάνεται μέσα από τα λεγόμενα μέτρα μείωσης της βλάβης. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης όπου τα παράνομα ναρκωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου προσωπικού, λειτουργούν στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης θα διατηρούν μητρώο καταγραφής ληπτών υπηρεσιών.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις διατάξεις περί συνταγογράφησης ναρκωτικών. «Συνιστά μια εξαιρετική παρέμβαση, καθώς σε ένα πεδίο που μέχρι τώρα ήταν με χειρόγραφες και δίγραμμες συνταγές, σε ένα πεδίο αδιαφανούς λειτουργίας και ενδεχομένως και πεδίο συναλλαγών, για πρώτη φορά γίνεται μια παρέμβαση απολύτως εκσυγχρονιστική. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των ουσιών που είναι στους πίνακες περί ναρκωτικών ουσιών του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει εποπτεία και κυρίως, ευχερής πρόσβαση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για σοβαρή αναλγητική φροντίδα, μέσα από οπιούχα αναλγητικά. [Πρόκειται για] τεράστιας σημασίας αλλαγή: Εποπτεία στη χρήση αυτών των ουσιών, πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, τεκμηριωμένη φροντίδα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Μελανσόν

  Οπότε οι συριζαίοι θα συσπειρωθούν σε ελεγχόμενο χώρο.

 2. avatar ξανθοπολακηδες

  ντροπιασατε την κρητη....τι ..αριστεριλες ...τι σαπιλες τι ανησιες ειναι αυτες?????

 3. avatar tzafar1

  Σου λέει: "Γιατί να κυνηγάμε να κλείσουμε τους εμπόρους ναρκωτικών στη φυλακή; Αφού έτσι κι αλλιώς δε μπορούμε! Άσε να δημιουργήσουμε το επίσημο κρατικό εμπόριο να τους ξεσκίσει στον τιμολογιακό ανταγωνισμό και να δεις πως θα τους εξαφανίσουμε."

 4. avatar η αριστερα του ιωαννιδη της διαπλοκης

  και οι μπαφοι........

 5. avatar ξανθε …ριξε ενα χαστουκι στον πολακη…

  και γυρισε πλατη στο σκοταδισμο στο σκυψιμο.....στη ψευτια και στην απατη.......μη σαπιζεις αλλο......φυγε απο τη βρωμα....δε σου ταιριαζει

 6. avatar παρτε τους στο συριζα…….

  ηταν δικαιο και εγινε πραξη.......τα ονειρα τους πραγματικοτητα.....ξεκινηστε απο το κομμα σας.....

 7. avatar Παλαιος

  Δηλαδη ο χωρος του μεγαρου Μαξιμου δεν σας φτανει πια και πρεπει να επεκταθειτε;

 8. avatar Επιτελους

  Επιτέλους κάποιοι κοιτάνε το πρόβλημα κατάματα.

  1. avatar επιτελους ….τελος στο φασισμο……

   αυτα εκανε και η αμερικη για να κατακτησει τη λατινικη αμερικη.......καλη δουλεια κανει ο σορος...καμια αντισταση πλεον στους φονιαδες των λαων....στους θεσμους.......βαζετε υπογραφες.....φορους και καμια αντισταση πλεον......

 9. avatar Άσε ρε

  Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό θα γίνει για να τους βγάλουν από τα πάρκα και τα εγκαταλειμμένα σπίτια. Πρέπει να κάνει κάτι με τον τρόπο σκέψης του, αφού διαβάσει το άρθρο και δεν βγάλει απόψεις από τον τιτλο.
  Μια χαρά σχέδιο είναι που έχει σκοπό να βοηθήσει και τους ΜΗ ναρκομανείς.

  1. avatar πιες και συ……

   θα σε σερνουν μετα οι αριστερομαδουροι απο την μυτη σαν αρκουδα.....

 10. avatar ΚΛΕΩΝ

  Δωστε μαστουρα στο λαο για να σας ξαναψηφισει!

 11. avatar Ξεκινείστε

  Με την Κουμουνδούρου ως πιλοτική εφαρμογή !

 12. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  ΘΕΕ μου,
  ΤΙ ΑΛΛΟ θα δουνε ακομα τα ματακια μας με δαυτους ???!!!

  1. Για να καταλαβω, εσυ δηλ. γουσταρεις να χτυπιουνται μερα μεσημερι μπροστα σου? Γιατι και η ΝΔ να γινει κυβερνηση, δεν προκειται να τους κλεισει πανω απο μια μερα φυλακη, θα τους αφηνει παλι ελευθερους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει