Το «όπλο» που έχει η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών απέναντι στους Τούρκους

«Είναι μια πολύ καλή αρχή, δεν είναι το τέλος του δρόμου» - Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος σχολιάζει στο newsbeast.gr


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:35
14/01/2019
Το «όπλο» που έχει η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών απέναντι στους Τούρκους
69
loading

Απάντηση στην απειλή της τουρκικής προκλητικότητας θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος, σε σχόλιό του στο newsbeast.gr, για τον συμβιβασμό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΠΓΔΜ σχετικά με το ονοματολογικό.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Κάλτσα

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τους πρώτους τριγμούς να έχουν ήδη κλυδωνίσει την κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από αυτήν.

Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στη διπλωματική σημασία της συμφωνίας, στην προοπτική της αλλά και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Κατά τη γνώμη μου η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας πολύ θετικός συμβιβασμός. Και είναι ένας πολύ θετικός συμβιβασμός όχι μόνο από την πλευρά των διμερών σχέσεων αλλά εκείνο που για μένα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο είναι ότι η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο κερδίζει πολύ μεγάλο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο απέναντι στη βασική απειλή που είναι ο τουρκικός αναθεωρητισμός, η τουρκική προκλητικότητα.

Η συμφωνία αυτή αφ’ ενός αφαιρεί το βάρος του ζητήματος αυτού από τις δικές μας πλάτες. Όποιον διπλωμάτη και αν ρωτήσετε θα σας πει ότι σπαταλούσαμε τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο εις βάρος των βασικών μας ζητημάτων που είναι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Και όχι μόνο αυτό αλλά και ότι έχουμε τώρα πια τη δυνατότητα να περιορίσουμε την επιρροή της Τουρκίας και στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία» επεσήμανε.

«Θα έλεγα λοιπόν ότι για αυτούς τους λόγους εγώ είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία, καθώς θεωρώ ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και είναι ένας θετικός συμβιβασμός. Άλλωστε σε έναν συμβιβασμό δίνεις και παίρνεις. Αυτό που είναι σημαντικό για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η απόκρουση του τουρκικού επεκτατισμού. Και νομίζω ότι σε αυτό η συμφωνία έχει να προσφέρει πολλά.

Από μόνη της βέβαια η συμφωνία αυτή δεν είναι αρκετή, χρειάζεται και η Ελλάδα να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες ώστε να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Για τις επικρίσεις που έχει «συναντήσει» η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ρούσσος τόνισε:

«Αν εννοείτε ότι η κυβέρνηση δεν συνεννοήθηκε με την αξιωματική αντιπολίτευση ή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης πριν, αυτό είναι ας το πούμε μία δίκαιη κριτική ή μπορεί και να μην είναι, όμως δεν έχει ουσία. Υπήρξε μία διπλωματική διαδικασία και γνωρίζοντας όλη τη διπλωματική ιστορία της χώρας μας αλλά και την παγκόσμια, δεν γίνονται κοινωνοί οι αντιπολιτεύσεις όλων των διπλωματικών διαδικασιών και των αποτελεσμάτων τους κυρίως.

Η κριτική λοιπόν μπορεί να είναι δίκαιη αλλά για εμένα αυτό δεν έχει καμία σημασία. Μπορεί να έχει για τις αντιπολιτευτικές τακτικές των κομμάτων, δεν τις κρίνω, αλλά για εμένα σημασία έχει η ουσία της συμφωνίας αυτής».

Όσο για τα επίμαχα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το ζήτημα της ιθαγένειας, της υπηκοότητας μάλλον, και της ταύτισης της υπηκοότητας με την εθνότητα ή την εθνική ταυτότητα θα έλεγε κανείς, ξεκαθαρίζεται ήδη από τη διευκρίνιση που έχει γίνει ότι η υπηκοότητα δεν προϋποθέτει ή δεν προσδιορίζει την εθνική ταυτότητα ενός εκάστου εκ των υπηκόων. Είναι σαφές ότι με αυτή την επεξήγηση δεν ταυτίζονται τα δύο.

Όσον αφορά τη γλώσσα, αφ’ ενός η γλώσσα αυτή έχει δοθεί και έχει αναγνωριστεί από το 1977. Δηλαδή αν δει κανείς περιοδικά της UNESCO θα τη δει καταγεγραμμένη ήδη από τη δεκαετία του ’80, αφ’ ετέρου είναι μία πραγματικότητα την οποία έχει δεχθεί ολόκληρος ο κόσμος. Το να προσπαθούμε να εστιάσουμε σε αυτά τα ζητήματα είναι λίγο προβληματικό. Αν θέλετε είναι ένας συμβιβασμός. Δίνεις και παίρνεις.

Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να πάρουμε το Βόρεια Μακεδονία, την κατάργηση του αλυτρωτισμού και όλα αυτά που έχουν σχέση με τα δύο προηγούμενα. Νομίζω ότι τα πήραμε και από εκεί και πέρα δώσαμε, όχι δώσαμε, αποφασίσαμε να αποδεχθούμε τη διεθνή πραγματικότητα κυρίως όσον αφορά τη γλώσσα. Γιατί στην υπηκοότητα, στην εθνότητα, την εθνική ταυτότητα αλλάζουν τα πράγματα.

Αυτός είναι ο συμβιβασμός και νομίζω ότι είναι μια καλή συμφωνία. Δεν είναι μια ετεροβαρής συμφωνία εναντίον του ενός ή του άλλου μέρους.

Κυρίως θα ήθελα όμως να τονίσω αυτό που είπα στην αρχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πολύ καλή αρχή, δεν είναι το τέλος του δρόμου. Όποιος πιστέψει ότι κάναμε τη συμφωνία, και μιλάω και για τους υποστηρικτές της συμφωνίας, ότι κάναμε τη συμφωνία και τελειώσαμε, κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

Η επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια θα κριθεί από τις πρωτοβουλίες που θα στηριχθούν σε αυτή τη συμφωνία και όχι τόσο από την ίδια τη συμφωνία».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

69
σχόλια
 1. avatar Μαργαρίτης (Μάριος) Βαφειάδης, Καθηγητής ΑΠΘ

  Ο κ. Ρούσσος θέτει πολύ καλά και ξεκάθαρα τα πράγματα σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Κατανοώ τις δυσκολίες των Βορείων να αλλάξουν απότομα και τελείως οτι τους έβαλαν εδώ και δεκαετίες στο μυαλό και το πετσί τους και με τα οποία στάθηκαν σαν λαός και κράτος. Αυτό δεν θα αλλάξει με την Συμφωνία αύριο, ούτε καν θα αλλάξει σύντομα. Θα αλλάξει σιγά σιγά. Ήδη πολλοί στα Σκόπια όπως ο Ζάεφ, άλλοι πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες κλπ αρχίζουν να αποδέχονται οτι είναι Σλάβοι που ζουν για αιώνες σε περιοχές της Μακεδονίας, ή καλύτερα της Βόρειας Μακεδονίας (πριν την Ρωμαϊκή εποχή, Δαρδανίας και Παιονίας). Το "Μακεδονικό" πρόβλημα ξεκίνησε με την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Βαλκανικοί Πόλεμοι). Οι Σλαβομακεδόνες δεν ήθελαν να είναι Ελληνες κυρίως λόγω γλώσσας. Δεν ήθελαν να είναι Βούλγαροι παρότι η γλώσσα και μεγάλο μέρος της παιδείας και της ιστορίας τους ήταν κοινά. Δεν ήθελαν να είναι Σέρβοι (νοιώθουν πιο συγγενείς με τους Έλληνες από οτι με τους Σέρβους). Αφού σε κάποια ιστορική περίοδο, μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση, η περιοχή που ζούσαν ονομάσθηκε Μακεδονία, είπαν απλά: "Είμαστε Μακεδόνες". Μετά, ήρθαν οι ηλιθιότητες περί καταγωγής τους από τους δικούς μας προγόνους, τους Αρχαίους Μακεδόνες, κυρίως από το καθεστώς του Τίτο και μετά, με στόχο την διεκδίκηση της "Μακεδονίας του Αιγαίου", αλλά και άλλων περιοχών. Δεν μας βλάπτει να είναι Σλαβομακεδόνες, δεν μας πειράζει στους κοινούς χορούς και τα τραγούδια, αυτοί να τραγουδούν στα σλάβικα. Θα ζήσουμε μαζί!

 2. avatar Θα θαθαθα

  Ρε Σωρρος επειδή η Ελλάδα γέμισε Σωρρες του Σορού λύσε και το κυπριακό.

 3. avatar κουκουρούκου……

  Όσο ακούτε ασυναρτησίες τόσο πιο πειστικές είναι οι συνδρομές Σόρος......

 4. avatar Γιώργος…….

  Εγώ ξέρω ότι όλο ασχολούμαστε με τις ονομασίες και τους αρχαίους ημον προγόνους.. Όλα τα κράτη χτίζουν πάνω στον πολιτισμό μας κι εμείς μόνο να λέμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων ξέρουμε να λέμε... Η ουσία δεν είναι στο ποιοι ήμασταν πριν 2500-3000 χρόνια, αλλά τι κάνουμε τώρα... Τι σημασία έχει τι ήταν ο προ-προ-προ-προ-προ-προ παππούς μου αν εγώ είμαι τεμπέλης π.χ.;; Η Μακεδονία και η κάθε Μακεδονία θα είναι Ελληνική αν χτίσουμε πάνω σε αυτό... Την ελληνικότητα μας την αμφισβητούμε εμείς οι ίδιοι με τις πράξεις μας... Ακόμα και σκέτο Μακεδονία να λέγανε τα Σκόπια, με μια σοβαρή εξωτερική πολιτική, διπλωματία επενδύσεις κλπ, κανείς δεν θα ήξερε ότι υπάρχει και ξεχωριστό κράτος που λέγετε Μακεδονία (αν υπήρχε).. Αλλά όταν οι ίδιοι οι Μακεδόνες πανε και ακουμπάνε τα λεφτά τους στην Βουλγαρία για παράδειγμα ή όταν οι ακρίτες στα νησιά μας αναγκάζονται να πάνε στην Τουρκία να ξεγεννησουν γιατί το "Ελληνικό" κρατος τους έχει γραμμένους, τότε όπως και να τα πουν τα Σκόπια μικρή σημασία θα έχει... Ο σεβασμός κερδίζετε δεν επιβάλλεται, ακόμα και για πράγματα που θεωρούμε (κακός) δεδομένα... Έτσι είναι η γεωπολιτική... Έτσι ήταν πάντα...

  1. avatar Παρασκευή

   Αφού έχεις τη γνώμη ότι δεν έχει σημασία για εμάς τι είμασταν πριν 2500 χρόνια, τότε γιατί πρέπει πρέπει να έχει σημασία για τους Σκοπιανούς τι ήταν πριν 2500 χρόνια, εδώ η ίδια γνώμη σου δεν ισχύει ? Γιατί δεν τους κατακρίνεις αυτούς ? Ή μήπως είσαι διεθνιστής για εμάς και ραγιάς γιαυτούς ? Ή Εθνομηδενιστής και σιχαίνεσαι τη χώρα των Ελλήνων Μόνο ? Μισείς την Ελλάδα ?

   1. avatar Γιώργος……..

    Εγώ σίγουρα δεν μισώ την Ελλάδα εσύ πάντως πρέπει σίγουρα να μην ξέρεις να διαβάζεις... Εκτός αν Ελλάδα εννοείς κάτι βολεμενους, τύπου: "ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζει και άλλοι να παν να....."
    Αν αυτή ειναι η δική σου Ελλάδα τότε ναι θέλω να σβήσει απ τον χάρτη...

  2. avatar Μεγαλοπέοντας

   Λες αρλούμπες.Και να γιατί. Η ονομασία και το κάθε όνομα είναι μέρος μιας ιστορίας του παρελθόντος που δεν μπορεί να αλλάξει ουτε να ξεχαστεί.Πρωτον γιατι δεν μπορεις να πας πισω στο χρονο, και δεύτερον η μνήμη είναι ιδιότητα ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και την Ανθρωπότητα. Ανεξαρτητα λοιπον αν ο γιος σου ειναι τεμπελης ή αναξιος, η Ιστορία των προγόνων του υπαρχει ΚΑΙ για αυτόν να του θυμιζει σε τι λαό και εθνος ειναι γεννημενος, οπως και να του μαθαινει γιατί 3 χιλιαδες χρόνια αργοτερα υπαρχει ακόμα Ελληνισμός.Γιατί είμαστε λαός του Χρόνου.Ετσι η ιστορια ειναι το βασικοτερο κριτίριο και τα σκοπια πρεπει να διαλεξουν ενα ονομα που να σεβεται την Ιστορία των άλλων και μάλιστα των γειτόνων του.Το οτι πανε ελληνες στη βουλγαρια και στα σκοπια, τι θες να πεις με αυτο?Απαγορεύτηκε ο τουρισμος...? Το προσυμφωνο αυτο, που τελικα δεν θα περασει, παραδίδει μερος της εθνικης κυριαρχίας χωρις η Ελλαδα να παιρνει τιποτα σε ανταλλαγμα.Απο ποιον?Απο τα σκόπια? Εμεις τους ζουμε αυτους φιλαρακο.Εμεις τους δινουμε ενεργεια και πετρέλαιο.Εμεις τοσα χρόνια βοηθαμε και στηριζουμε την οικονομια τους. Τελείωσε ο κομμουνισμος-σοσιαλισμος πια.Το εργοστάσιο έκλεισε εδώ και 30 χρόνια. Η αντιπροσωπεία απορω γιατι υπαρχει ακομα.Και η απαντηση ευλογη. Γιατί καποιοι δεν θα ησυχασουν αν δεν δουν τα Εθνη και τις Θρησκειες να καταστρέφονται με πρωτα την Ελλαδα και την Ορθοδοξια. Ε λοιπον θα πεθανουν ανήσυχοι!

   1. avatar Γιώργος……..

    Ή εσύ δεν ξέρεις να διαβάζεις ή εγώ δεν ξέρω να γράφω... Και επειδή λες ότι λέω αρλούμπες, θα το πάρω πάνω μου και θα πω ότι μάλλον ισχύει το δεύτερο.. Για να το πω πιο απλά λοιπόν και να το καταλάβεις, λέω ότι για να σε σεβαστεί κάποιος και να μην έχει παράλογες απαιτήσεις από σένα, πρέπει να σέβεσαι εσύ πρώτα τον εαυτό σου... Και σε ρωτάω τώρα, πιστεύεις ότι η σημερινή Ελλάδα σέβεται την ιστορία της;; Και αν ναι με ποιον τρόπο;; Πες μου ένα πράγμα που πιστεύεις ότι αποδεικνύει ότι η σημερινή Ελλάδα σέβεται την ιστορία της... Ένα!!
    Επειδή λοιπόν εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η σημερινή Ελλάδα είναι για τα πανηγύρια, πιστεύω κι ότι τα Σκόπια η Τουρκία και όποιος άλλος πονεμένος διεκδικεί οτιδήποτε απ την Ελλάδα, καλά κάνει και το διεκδικεί... Γιατί ξανά λέω έτσι είναι η γεωπολιτική... Έτσι ήταν πάντα... Όταν αφήνεις στην μοίρα τους Θράκη, ακριτικά νησιά, Ίμια, βόρεια Ήπειρο, Κύπρο, θες κι άλλα..;; Τι δεν καταλαβαίνεις λοιπόν;; Επειδή έχεις ιστορία περιμένεις να σε σεβαστούν;; Πότε στην ιστορία βρήκε κάποιος τον αντίπαλο του πεθαμένο και δεν τον αποτέλειωσε επειδή σεβάστηκε την ιστορία του;;; Το ηθικό σου λέει κάτι σαν έννοια;; Βλέπεις γύρω σου καμία χώρα με υθικον ακμαιότατον;; Και αν θα μπουν οι Τούρκοι στην Αθήνα κούφια η ώρα, εσύ να κάτσεις σε μια μεριά να τους κάνεις μάθημα ιστορίας για να φύγουν... Έλεος..

  3. avatar Δημήτρης Γ.

   Συμφωνώ μαζί σου, ακριβώς επειδή δεν έχουμε (ούτε πρόκειται να έχουμε) σοβαρούς πολιτικούς, πρέπει να περιορίσουμε τις βλέψεις τους, διότι για αυτό πρόκειται... Δυστυχώς...

   1. avatar Γιώργος……..

    Οκ.. Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου.. Και πως θα γινει αυτό;; Θα κάτσουμε όλοι και θα φωνάζουμε:"ΕΊΜΑΣΤΕ ΑΠΌΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΊΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ. Η ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΕΊΝΑΙ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΧΡΌΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ" και θα φοβηθούν και θα φύγουν;; Γιατί σαν λαός όπως κατάλαβες αυτή την απαίτηση έχουμε.. Χωρίς να ανοίξει μια μύτη, όλοι οι επίδοξοι διεκδικητές ονομάτων, νησιών κλπ, να κάνουν πίσω επειδή είμαστε απόγονοι κάποιων... Την ιστορία σου πρέπει να την τιμάς.. Σαφώς και πρέπει να την θυμάσαι για να μπορείς να την τιμάς, αλλά όχι μόνο για να την λες, αλλά για να την θυμούνται και οι άλλοι και να βλέπουν ότι ακόμα φυλάς Θερμοπύλες.. Τώρα το μόνο που βλέπουν είναι ένα να μην πω.... Και όσο το βλέπουν θα ζητάνε ότι θέλουν... Στο χέρι μας είναι έχεις δίκιο... Για να δούμε τι θα δούμε.... Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος πάντως..

 5. avatar Δημήτρης Γ.

  Αλήθεια κ. καθηγητά, πως βγάζετε το συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι θα μας αφήσουν ήσυχους μετά μια παραχώρηση της ονομασίας της Μακεδονίας Σε ένα μάτσο αγράμματους σλαύους, οι οποίοι απλά θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα στην Ε. Ε; ειδικά όταν αναφέρεστε στην επιρροή των Τούρκων στην Αλβανία, πραγματικά πώς βγάζετε αυτό το συμπέρασμα;;; είναι απορίας άξιο!!! Η κατάργηση του αλυτρωτισμού που λέτε, πραγματικά Πώς επιτυγχάνεται, με την παραγγελία 240.000 διαβατηρίων με τίτλο "δημοκρατία της Μακεδονίας ";;; αν αυτοί μπουν στο ΝΑΤΟ, ξέρετε τι θα συμφέρει το ΝΑΤΟ καθεαυτό; την από σταθερό ποίηση της περιοχής για την πώληση όπλων κύριε! Πριν γράψετε όποια μπαρούφα ταιριάζει με την θολοκουλτούρα σας, σκεφτείτε πόσα πτυχία διεθνολογίας αυταναφλέγονται...

 6. avatar john7

  Αν αυτος που τα λεει αυτα ειναι καθηγητης Πανεπιστημιου τοτε να μην εχουμε την παραμικρη αμφιβολια γιατι σαν Ελληνισμος χανουμε συνεχεια .Και μαλλον ο κυριος καθηγητης δεν ακουει τη λεει συνεχεια ο ζαεφ..

  1. avatar Αυτός νομίζει

   ότι εμείς οι υπόλοιποι δεν ΒΛΕΠΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ την καθημερινή σχεδόν εξευτελιστική ρητορική των δηλώσεων ΖΑΕΦ και κάποιους εγχώριους που το χαίρονται κιόλας αφού τους έχει φύγει προ πολλού η τσίπρα.

 7. avatar ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

  Σπαταλαμε πολυ φαια ουσια στο σκοπιανο...ενω τρεχει το κυπριακο;;;;και που την βρηκαμε την φαια ουσια για να την σπαταλισουμε;;;η αληθεια ειναι καλη κακη η προδοτικη συμφωνια δεν το ξερουμε...ο τροπος ομως που επιβαλουν στο λαο τισ πολιτικ.ες τους ειναι φασιστικος...και οταν ολα στραβωνουν λενε ολοι μαζι τα φαγαμε...αν αυριο αυτη η πολιτικη καταστρεψει ολοκληροτικα τον λαο ποιος πληρωνει τις ευθηνες;;;αλλο να υπαρχει 50% συν ενας στο συνολο του λαου με μηδεν αποχη με ποινικη ευθηνη αν κανεις αποχη.... και αλλο αποφασιζω διαταζω πληρωστε το μαρμαρο.

 8. avatar Αναλαφρος

  Είπαμε, ρίξτε και άλλο σανό...

 9. avatar μια ανάλυση

  για τις δηλώσεις του Ζαεφ και την ίδρυση ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΜΚΟ στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ) θα μας κάνετε Κε Καθηγητά?

 10. avatar σαφή απάντηση

  δεν θα πάρεις ποτέ απ'αυτούς και ειδικά σε τέτοια σοβαρά ΕΘΝΙΚΗΣ μειοδοσίας/προδοσίας θέματα όπου έχει πέσει και μπόλικο χρήμα.Η ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΟΡΙΣΤΙΑ είναι οι πρώτοι κανόνες της προπαγάνδας.

 11. avatar Θεσσαλονίκη

  Κατά την γνώμη μου καλύτερα να μην έχεις γνώμη δεν ξέρεις τι λες

 12. avatar F4

  'Ενα δεν μας είπε: Πώς δεν αντέδρασε η κυβέρνηση στα διαβατήρια που φέρουν σκέτο το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, χωρίς το "Βόρεια".

  1. avatar Stateless

   @F4
   Όσο δεν έχει επικυρωθεί και από τις 2 πλευρές θα τυπώνονται τα παλιά διαβατήρια. Μετά από 2 με 3 μήνες θα αρχίσουν να τυπώνονται καινούργια.
   Από το 1991 που τα έχουνε, δε μιλάγατε, τώρα σας ήρθε ο πατριωτισμός, βούρλα.

  2. avatar Ερνέστος Αλεξίου Τσίπρας.

   ακόμα δεν ισχύει η συμφωνία ,τα διαβατήρια που λες είναι αυτά που είχαν μέχρι τώρα.. εκτός κι αν νόμιζες ότι τα διαβατήριά τους έγραφαν FYROM.

 13. avatar Κ ΧΡΗΣΤΟΣ

  Μην τρελενεστε! Τόσα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο τα Σκόπια ήταν αναγνωρισμενα ως ΠΓΔ της Μακεδονίας. Τώρα θα αλλάξει και θα γίνει Βόρεια Μακεδονία. Και πριν Μακεδονία ήταν και τώρα Μακεδονία θα είναι. Μόνο εμείς λέγαμε Σκόπια.

  1. avatar Ellraiser

   Με μια μικρη διαφορα φιλε μου αν την καταλαβεις.
   Για να παρης δανειο στην τραπεζα ποιο δεχονται?
   Τον λογο σου?
   η την υπογραφη σου?
   Το κρατηδιο δεν ειχε καμια επισημη επικυρωση σε κανενα διεθνη οργανισμο μεχρι σημερα.
   Για το 1977 σχετικα με την γλωσσα βρε το, ψαξε το επιμαχο αρθρο και κανε μεταφραση.
   Δεν ειναι επικυρωση γλωσσας αλλα υποδειξη προταση με μια προχειρη ονομασια Μακεδονικο Κυριλικο αλφαβητο αυστηρα και μονο χρηση για τοπονυμια και πολεις.

   1. avatar mpla mpla

    αυτο και μονο δεν συνιστα υποχωρηση και αναγνωριση στον αλυτρωτισμο τους? Η μη μου πεις οτι εμεις εχουμε το μακεδονικο ελληνικο αλφαβητο. Το αλφαβητο δεν συνηστα γλωσσα γραφης? Μην προσπαθεις να δικαιολογισεις τα στρουμφακια. Θα μπορουσαν να γραψουν σκετο κυριλικο και να μην αφηνουν υπονιες για το μελλον. Οποτε, αν πρεπει καποιον να ονομασεις προδοτη, ονομασε τον Μπαμπινιωτη που ηταν σε εκεινη την επιτροπη. Ο Κοτζιας ειπε και να θελανε να αλλαξουν εκεινη την αναφορα περι μακεδονικου αλφαβητου δεν μπορουν γιατι ειναι υπογεγραμμενο στον ΟΗΕ και δεν μπορουν να γινουν αλλαγες. Ετσι λενε οι διπλωματες. Το παιχνιδι ειχε χαθει εδω και 80 χρονια, οταν δεν αντιδρουσαμε ολοι μαζι οταν γινονταν αναφορα περι Μακεδονικου και δεν μιλουσαμε για εμας. Παρτο επιτελους χαμπαρι. Και αν δεν περασει η συμφωνια, ο επομενος, που μπορει να ειναι ο Κουλης, τα ιδια θα υπογραψει. Δεν υπαρχει καλυτερη συμφωνια. Ξαναζουμε ενα νεο 15' αλα Πρεσπων το καταλαβες? Και αν ο Κουλης κανει τον Βαρουφακη, στο τελος θα τους βαλουν μεσα οι ξενοι στο ΝΑΤΟ με το αλυτρωτικο τους ονομα μεσω των δικαστηριων στην χαγη, αυτο το ξεχασες? Ασε που θα κανουμε εχθρο εναν μετριοπαθη σαν τον Ζαεφ, γιατι ειναι σαν να τον κοροιδευουμε. Δεν θα περιμενουν εμας.

 14. avatar ΠΡΟΔΟΤΕΣ

  Για το άρθρο 13 της συμφωνίας που θα δίνουν δικαίωμα στα Σκόπια να μπαίνουν στην Ελληνική ΑΟΖ μάλλον δεν το γνωρίζει ο τσαρλατάνος ημικαθηγητής, όπως και αρκετά κόκκινα χεράκια..

  1. avatar mpla mpla

   Λογικα μιλα για εμπορικα πλοια με την σκοπιανη σημαια, γιατι αμφιβαλλω αν προκειται να υπαρξει σκοπιανο ναυτικο. Δεν υπαρχει λογος, ουτε προκειται καποια κυβερνηση να το επιτρεψει. Και ετσι να'ναι, καλο μου στρουμφακι που το παιζεις πατριωτης, αν δεν τηρησουν και αυτοι απο μερους τους την συμφωνια, ουτε εμεις θα τηρησουμε το αρθρο 13 που λες. Ειναι η αρχη του δουνην και λαβην και μαλιστα εχουμε πλεον σαν αστυνομο την διεθνη κοινοτητα που μας υποστηριζει τωρα οσο ποτε αλλωτε. Οποτε, προσωπικα, δεν εχω προβλημα να παρκαρουν στο λιμανι της Θεσσαλονικης σκοπιανικα πλοια απο την στιγμη που θα αλλαξουν τα βιβλια τους και θα παψουν να λενε οτι ειναι απογονοι του Μεγαλου Αλεξανδρου και εμεις καταγομαστε απο την Αιθιοπια.

  2. avatar Φιλικα Παντα,

   Την Πρεσπα εννοει! Άλλη ΑΟΖ δεν εχουν τα Σκοπια!

   1. avatar η μεγάλη πλάκα

    θα είναι να έχει πετρέλαια η ΠΡΕΣΠΑ.

  3. avatar Ερνέστος Αλεξίου Τσίπρας.

   XAXAXAXAXAXXAAAA.... τι άλλο θα διαβάσουμε ρε γμτ....και πως θα μπαίνουν?? απο θεσσαλονίκη??

 15. avatar Ellraiser

  Αυτη η συμφωνια θα ελεγα δεν ειναι μαυρη αλλα ουτε και ασπρη ισως λιγο προσινη με λιγο μπλε αλλα και ροζ αποχρωσεις με πουα βουλιτσες........τι ειναι τουτος παλι? Επικοινωνει με το συμπαν?
  θα λαλεψουμε ολοςδιολου με αυτα που διαβαζουμε..............

 16. avatar Demets

  Το υπεβαλα αλλα δεν το βλεπω

 17. avatar Συμβιβασμό

  άσχετε επιδιώκει αυτός που δεν έχει κανένα όπλο στα χέρια του εκτός από τη στήριξη άλλων ισχυρών συμφερόντων.Πώς είσαι σίγουρος κατά που θα κλίνει ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας της ΕΛΛΑΔΑΣ.Το ότι έχετε σπουδάσει διεθνείς σχέσεις αυτό δεν σημαίνει ότι κι'εμείς είμαστε βλάκες.Αν η ΕΛΛΑΔΑ έκανε χρήση του ΒΕΤΟ τί θα γινόταν?

 18. avatar Αντικειμενικος

  Εάν οι καθηγητές διεθνών σχέσεων τής Ελλάδος έχουν τέτοια μυαλά κατάλαβα γιατί χρόνια ολόκληρα είμαστε ψωροκωσταινα. Ευτυχώς πού ένα 80% σκεφτόμαστε διαφορετικά άρα υπάρχει Ελπίδα.

 19. avatar Για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες όπως ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  τι λέει ο κύριος καθηγητής;

  1. avatar σε ποιό καθεστώς

   αριστερής χούντας είδες να έχουν εκλογές η Δημοψηφίσματα? Με το προηγούμενο ΟΧΙναι μετά βίας γλύτωσα το ποικιλόχρωμο ερίφιο μη σκάσει απότα γέλια.

 20. avatar La Makhnovtchina

  Το όπλο της Ελλάδας είναι ότι αυτοενεχυριάστηκε.
  Το συριζα πούλησε την Μακεδονία στα Σκόπια.
  Τι ακολουθεί;
  Θα πουλήσει και την Θράκη στην Τουρκία πριν τις εκλογές;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει