Τρεις είναι, σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη, οι στόχοι της Κυβέρνησης, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Η ανάπτυξη, διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας, δίχτυ κοινωνικής προστασίας, είπε τονίζοντας ότι οι τρεις αυτοί στόχοι συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

«Ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σημαίνει διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας σε βιώσιμη βάση με προάσπιση της κοινωνικής ευημερίας.

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μία χώρα των θέσεων εργασίας και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», τόνισε. «Γι’ αυτό οι πολιτικές ανάπτυξης πρέπει να συνοδεύονται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας».

Οι προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως είπε η κα. Κατσέλη, είναι η δημιουργία συνθηκών στήριξης της επιχειρηματικότητας, χωρίς τις στρεβλώσεις και τη γραφειοκρατία, που έχουν ριζώσει στο κράτος.

Η κατοχύρωση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων στην πράξη: στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, σε ένα ανθρώπινο και βιώσιμο περιβάλλον.

Και η ενίσχυση της οικονομικής δημοκρατίας, δηλαδή της διαπραγματευτικής δύναμης του καταναλωτή, του εργαζόμενου, του δανειολήπτη στις αγορές, δηλαδή του πολίτη στην οικονομία.