Φωτίου: Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τους Ρομά

Στοχευμένες παρεμβάσεις σε 370 οικισμούς


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:38
08/12/2018
Φωτίου: Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τους Ρομά
60
loading

Συνολική λύση στα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση «με αποφασιστικότητα», όπως δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. «Το πρώτο βήμα έγινε με τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά με αποστολή την ουσιαστική κοινωνική ένταξη των Ρομά» τονίζει σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας.

«Γι' αυτό φτιάξαμε την Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη αυτή δεν έχει σαν στόχο να αλλοιώσει τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους, αλλά να εξαφανίσει τη γκετοποίηση που υφίσταται μέσα σε καταυλισμούς που δεν τιμούν τη χώρα μας, έχει σαν στόχο να εξαφανίσει την ακραία ανεργία, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, την ακραία φτώχεια, έχουν κι εδώ τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, τον αναλφαβητισμό, τον παραβατισμό» γράφει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Και επισημαίνει η κα Φωτίου: «Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η χώρα μας ξαναμπαίνει στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και σήμερα για την Ευρώπη η χώρα μας αποτελεί υπόδειγμα όσον αφορά τις δράσεις για τους Ρομά. Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, έχουμε χαρτογραφήσει τους οικισμούς και τους έχουμε κατατάξει με βάση την κατάστασή τους, πρόκειται για 370 οικισμούς για τους οποίους προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις κατά προτεραιότητα στις άκρως εξαθλιωμένες περιοχές. Στόχος μας είναι η μετεγκατάσταση όσων οικογενειών ζουν σε παραγκουπόλεις σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πάντα με τη συνένωση των οικογενειών, εφόσον το επιθυμούν και ελπίζουμε μέσα στο 2019 να έχουμε τις πρώτες μετακινήσεις, αλλά και εκεί που οι οικισμοί βρίσκονται σε λίγο καλύτερη κατάσταση, προχωρούμε με παρεμβάσεις, για να βελτιώσουμε τις υποδομές τους, την αποχέτευση, την υδροδότηση, κλπ.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, στο δεύτερο άξονα που είναι ο άξονας της Παιδείας, δημιουργούμε τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δίνουμε κίνητρο για την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων με το ΚΕΑ. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το παίρνουν το 95% των Ρομά και όρος, για να είναι κάποιος δικαιούχος, είναι να στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο.

Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, στοχεύουμε και σε σημαντικές παρεμβάσεις στην υγεία, με στόχο να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση στις δομές υγείας, ιδιαιτέρως για τις γυναίκες και τα παιδιά που σήμερα στερούνται σε πολλές περιπτώσεις και την τυπική ακόμη, ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Ειδικότερα, προχωράμε στον σχεδιασμό οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, όπως στην Κατερίνη, στα Φάρσαλα, στην 'Αμφισσα και σε 20 ακόμα δήμους. Ταυτόχρονα, κάνουμε παρεμβάσεις σε 55 δήμους, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης, σχεδιάζουμε κοινωνικά Πολυκέντρα σε όλες τις Περιφέρειες κόστους 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ βελτιώνουμε 15 οικισμούς με παρεμβάσεις, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προωθούμε την επιδότηση ενοικίου με 10 εκατ. ευρώ, ενώ εξειδικεύονται οι δράσεις για την προώθηση στην απασχόληση με πόρους του ΕΚΤ που ανέρχονται στα 27,6 εκατ. ευρώ.

Δουλεύουμε, επίσης, με περίπου 100 διαμεσολαβητές και νέους Ρομά, με στόχο την ενεργοποίηση των κοινοτήτων Ρομά και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά.

Πρόσφατα, επίσης, θεσμοθετήσαμε τη διαδικασία ταυτοποίησης μητέρας χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας εντός νοσοκομείων και μαιευτηρίων, προκειμένου να σταματήσει η απομάκρυνση νεογνών από τις φυσικές μητέρες τους, λόγω έλλειψης εγγράφων. Στη Θεσσαλία, υλοποιούμε και σχεδιάζουμε σειρά δράσεων με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ.

Στον Δήμο Φαρσάλων, για την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης και αποκατάσταση χώρου και συνοδευτικών έργων υποδομής, 4 εκατ. ευρώ, στο Δήμο Τρικκαίων για έργα υποδομών, 1,3 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Καρδίτσας για έργα οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης όμβριων και ακαθάρτων στον οικισμό Μαύρικα, 1.072.000 ευρώ και κάνουμε παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους οικισμούς των Δήμων Βόλου και Τυρνάβου.

Επιπλέον, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία λειτουργούν ήδη οκτώ Παραρτήματα Ρομά, σχεδιάζουμε να χρηματοδοτήσουμε με συνολικό προϋπολογισμό 6.684.520 ευρώ και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), τις παρακάτω δράσεις: Για κατοικίες 561.600 ευρώ, για συνθήκες διαβίωσης 518.400 ευρώ, για επιδότηση ενοικίου 1.479.120 ευρώ, για την υποστήριξη επιχειρήσεων 1.260.000 ευρώ, για νέες θέσεις εργασίας 518.400 ευρώ και, τέλος, για νέους ελεύθερους επαγγελματίες 972.000 ευρώ».

«Δεν υποσχόμαστε "θαύματα". Μπορούμε, όμως, να δεσμευτούμε ότι η δική μας κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια, ώστε στα επόμενα χρόνια οι νέες γενιές Ρομά να έχουν διαγράψει από τη ζωή τους τον αποκλεισμό, το περιθώριο, τον ρατσισμό» καταλήγει στο άρθρο της η κ. Φωτίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

60
σχόλια
 1. avatar Έχουμε κι εμεις σχέδιο

  Πόρτα πόρτα με φλογοβόλα και χειροβομβίδες.

 2. avatar Απο εκει ξεκινα ….ευαισθητη αριστερη!!

  Ρε αυτοι αναγκαζουν κοριτσακια 14, 15 xρονων να παντρευονται και να γινονται μανες!! Γι` αυτο το απαραδεκτο θεμα θα μας πεις τι σχεδιο εχεις;;

 3. avatar Ελληνοαμερικανος

  Όποτε βγαίνω έξω και τύχει να πιω ένα ποτήρι παραπάνω αρχίζει να με πονάει το κεφάλι μου και το στομάχι μου ανακατεύεται, ανοίγω το ΝΒ βλέπω την φωτογραφία κάποιου η κάποιας απλυτου/απλυτης και μπλιαχχχχχ ξερνάω,ευθύς μου φεύγει ο πονοκέφαλος και η ενόχληση στο στομάχι. Μπλιααααχχχχ μόλις ξέρασα.

 4. avatar Mplaky

  ΑΥΤΟΙ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΥΤΕ ΜΑΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΠΟ ΣΕ ΤΟΠΟ

 5. avatar μααααλιστα

  Έλυσες τα υπόλοιπα και θες και να ασχοληθείς και με αυτούς τώρα ε;

 6. avatar Ερινύα

  Γαρύφαλλο στ\'αυτί, και πονηριά στο μάτι,
  Η τσέπη άδεια πάντοτε, μα η δικιά σου γεμάτη,
  κτύπα τα πόδια γύφτισσα.

 7. avatar HERAKLIO

  Η πολη με το προνόμιο οι τσιγγανειρος να έχουν την καλύτερη φύλαξη γιατί το αστυνομικό Μέγαρο συνορεύει, ναι συνορεύει με όλο τον καταυλισμό. Χρόνια κρατά αυτή η κολόνια!!

 8. avatar Μην ξεχνάτε το πρόγραμμα

  https://www-newsbeast-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.newsbeast.gr/greece/arthro/3484946/sinekpedefsi-astinomikon-me-roma-apo-to-ipourgio-prostasias-tou-politi?amp_js_v=a2&amp_gsa=1&amp&usqp=mq331AQHCAFYAYABAQ%3D%3D#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fgreece%2Farthro%2F3484946%2Fsinekpedefsi-astinomikon-me-roma-apo-to-ipourgio-prostasias-tou-politi

 9. avatar Λεω τωρα εγω….

  Εμεις να δεις, τι ολοκληρωμενο σχεδιο εχουμε για σενα κι ολο τον συρφετο σας, οταν βγειτε να ζητησετε ψηφους. Δε θα ξερετε απο που σας ηρθε!

  1. avatar Νικος χασαπης

   Δεν κάθεστε να σε βιάζουν περιμένοντας να τελειώσουν για να τους διώξεις από το σπίτι σου.

 10. avatar ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ

  ΣΥΡΜΑ ΜΑΧΑΙΡΙ

 11. avatar Ψυχοπονιαρα

  Δώσε και άλλα στους βρωμιάρηδες. Δώσε τους σπίτια που δεν θα μπουν ποτέ να κατοικήσουν μόνο για να τα βανδαλισουν. Και άσε τους Έλληνες στον δρόμο να πεθάνουν. Όμως θα έρθει και η δική σου ώρα να πεθάνεις. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να θέλει να βγει η ψυχή και να μην μπορεί. Γιατί αυτό θα πάθεις. Στα τσακιδια ανθελληνες προδότες.

 12. avatar Σπάρτη

  Ποσο ηλιθια ειναι η γυναικα κοιματε ορθια και πληρωνη ξενοδοχείο

 13. avatar SolarWings

  Δεν υπαρχει μεγαλύτερη απάτη απο τους ρομά. στα χαρτιά φαίνονται ολοι άποροι και κακομοίρηδες αλλα στη πραγματικότητα κυκλοφορούν με NISSAN NAVARA. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΡΕ ΘΕΙΤΣΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ???

 14. avatar βαλαντω

  δωστους και αλλα επιδοματα κουλα μπορεις

 15. avatar Σανός.

  Προσεχώς Ρομαϊκά οργια.

  1. avatar anτ

   Βρομαϊκά!

 16. avatar Πολυ σοβαρό πρόβλημα….

  Ανθρωποι που είναι υπεράνω νομου, φυτοζωούν με επιδόματα και στη χειριστη περιπτωση που πρεπει να δουλέψουν, κλέβουν με τις ευλογίες του κράτους....

  1. avatar Τετραγωνακιας

   Τι ?φυτοζωουν ζουν πολυ ζωαρα κανουν ,εμεις φυτοζωουμε δεν πληρωνουν τιποτσ ουτε δεη, ευδαπ ουτε φορους ουτε εμφια και θελουν επιδοματα το τι εχω δει με δαυτουςτο 90 δεν υπαρχει πηγα για ψωνια για χορτο και το ειχε κρυμενο στην κουνια του μωρου της ουτε τα παιδια τους δεν σεβονται

 17. avatar ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑ…..

  ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...!!!

 18. avatar Last 60

  Εχουν σχεδιο οι ανθρωποι και οταν γινουν κυβερνηση θα το εφαρμοσουν .Εχουν γεμισει τη χωρα αλβανους ,βουλγαρους,ρουμανους ,σκοπιανους ρομα και ετσι συμπληρωματικα στα αλλα χρωματος σκουρλετη σκουρα αλλοδαπα πιστευουν και οτι θα παρουν τις εκλογες και οτι θα λυσουν και το δημογραφικο προβλημα .Δεν πιστευω να εχει υπαρξει πιο προδοτικη κυβερνηση στην ελλαδα .

  1. avatar Νικος χασαπης

   Εξίσου προδότες και αυτοί που τους ψήφισαν ,κανένας οίκτος εύχομαι να τους καταστρέψει όλους ο τσιπρας.

 19. avatar Θεανουλα

  Για εξήγησε μας ΘΕΑΝΩ τι είναι ο Φ. Π. Α. ....Γιατί προχθές άκουγα μια συνέντευξη σου και έχω πέσει ξερός από τα γέλια .... υπουργός να μην ξέρει τι σημαίνει Φ.Π.Α......ΧΑ....ΧΑ...ΧΑ....και ποιος πληρώνει .

 20. avatar βουτας καθε μηνα 7 χιλ ε και ολα τζαμπα….

  και εμεις ψοφαμε στο κρυο.....για καυσοξυλα θα δωσεις τιποτα??????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει