«Η Ελλάδα είναι μια ιστορία άδικων παρεξηγήσεων, υπάρχουν αρνητικά άδικα στερεότυπα που πρέπει να τα αντιστρέψουμε λέγοντας την αλήθεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του Αρλέμ Ντεζίρ, του νέου αρχηγού του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, τον οποίο επισκέφθηκε στο Παρίσι.

«Κάθε προοδευτικός Ευρωπαίος, πρόσθεσε, καταλαβαίνει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι σε αριθμούς, πάρα πολύ μικρό για την Ευρώπη. Άρα η Ελλάδα πρέπει να γίνει εργαστήριο για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών με προοπτική, και όχι απλώς εργαστήριο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε, επίσης, ότι «θα εργασθούμε μαζί και προσωπικά και στο επίπεδο των κομμάτων μας, καθώς και με άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού νότου. Καθήκον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι να προτείνουμε και να υποστηρίξουμε μια ρεαλιστική, προοδευτική, εφαρμόσιμη γραμμή. Υπολογίζουμε πάρα πολύ στους νέους σχηματισμούς που μπορεί να εμφανισθούν με την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, που βάσει της εσωκομματικής διαδικασίας θα αναγνωρισθεί επισήμως ως ο νέος γενικός γραμματέας του κόμματος στις 18 Οκτωβρίου, δήλωσε από πλευράς του ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων για την απάντηση στην κρίση.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε η Ευρώπη να βρίσκεται στα χέρια των χρηματοπιστωτικών αγορών και των κερδοσκόπων», είπε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να συμφιλιώσουμε την Ευρώπη με τους λαούς της και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αλλάξει οικονομική πολιτική. Θέλουμε να αλλάξει η ΕΚΤ ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει κατ’ ευθείαν όπως η Fed στην Αμερική, θέλουμε η τρόϊκα να αποδεχθεί την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στις χώρες που έχουν προβλήματα όπως η Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκύπτει λόγω του ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει η τρόικα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι «μπορεί να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα χωρίς να χρειασθεί κούρεμα στα διακρατικά δάνεια, χωρίς να έχουμε πρόβλημα με κανένα κοινοβούλιο κάποιου κράτους μέλους. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες τεχνικές που αυτό το επιτρέπουν», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε τέλος ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ λεπτή και δύσκολη, η δε κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη».

«Πρόκειται να πάρουμε πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι θυσίες των Ελλήνων είναι ήδη πάρα πολλές, είμαστε έτοιμοι και για άλλες θυσίες, αλλά πρέπει να έχουμε μια σαφή προοπτική, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, πολιτικό δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.