Στην εξαίρεση από τις μισθολογικές περικοπές για έξι κατηγορίες ένστολων σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, που λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας, και σε κλιμακωτή μείωση για κάθε άλλη ομάδα (υπόλοιποι ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί ΕΣΥ, αρχιερείς κ.ά.), καταλήγει – κατά πληροφορίες – η κυβέρνηση, ενώ επανέρχεται στο τραπέζι η μείωση κατά 30 ευρώ των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ.

Τα δύο ζητήματα αποτελούν, όπως αναφέρουν τα Νέα, και δύο από τα μεγάλα αγκάθια που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, παράλληλα με το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και το όριο από το οποίο θα ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή φέρεται ότι έχει κλειδώσει η κατάργηση των δώρων σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ εξετάζεται η επιβολή εισφοράς 1%-3% στις συντάξιμες αποδοχές όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1/1/1995.

Από το ψαλίδι προτείνεται να διασωθούν όσοι υπηρετούν σε Υποβρύχια Πολεμικού Ναυτικού, Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ), ΜΑΤ – ΕΚΑΜ , Ομάδες ΔΙΑΣ – Δέλτα – «Ζ» της Ελληνικής Αστυνομίας και οι πιλότοι σε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε εκ νέου χθες μήνυμα – κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα της περιοδείας σε Βερολίνο και Παρίσι – ότι το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο με περικοπές, ενώ προβάλλοντας με έμφαση τη συμφωνία των τριών αρχηγών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ τόνισε ότι «το λόμπι της δραχμής έχασε ένα γύρο αποφασιστικό».