Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους ότι ο πρωθυπουργός «δεν διαθέτει την αποφασιστικότητά του υπέρ της υιοθέτησης και της εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου δράσης για έξοδο από την κρίση».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστο Ζώη, «η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι θα εφαρμόσει το Μνημόνιο ακόμη και αν πέσει η κυβέρνησή του, δεν μπορεί να ληφθεί ούτε ως δείγμα αποφασιστικότητας, ούτε ως απειλή απέναντι σε οποιονδήποτε». Όπως υποστηρίζει ο κ. Ζώης, ο πρωθυπουργός «απλώς, εν’ όψει της συνάντησής του με την κ. Μέρκελ, επιβεβαιώνει την υπογραφή του κάτω από μία πολιτική που οδηγεί στην πτώχευση τη χώρα, στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας».

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότης Μαριάς, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για κερδοσκοπία σε βάρος τής χώρας μας, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το οικονομικό επιτελείο «ετοιμάζεται αύριο 20/8/2012 να εξοφλήσει, στο 100% της αξίας του, ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνολικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, το οποίο όμως η ΕΚΤ αγόρασε στη δευτερογενή αγορά στο 60% της αξίας του».

Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ, αξιοποιώντας το κλίμα διεθνούς κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας, «ενεργεί ως κλασικός κερδοσκόπος και «πουλώντας αέρα κοπανιστό» κερδίζει εις βάρος του ελληνικού λαού από το εν λόγω ομόλογο 1,28 δισ. ευρώ».

Τέλος, ο κ. Μαριάς υποστηρίζει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει μεγάλες ευθύνες επειδή «επιτρέπει στην ΕΚΤ να συνεχίζει να κερδοσκοπεί σε βάρος της χώρας μας» ενώ επισημαίνει ότι το κόμμα του θα αναζητήσει ευθύνες καταθέτοντας αύριο σχετική ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.