Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς μετά από μία βδομάδα αρχίζει ο κρίσιμος μαραθώνιος για την κατάρτιση της τελικής λίστας των νέων μέτρων και τα καθοριστικής σημασίας ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι.

Ο κ. Σαμαράς καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είτε είχε συνεργασία σε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς του, είτε καλούσε μέσω του τριψήφιου τηλεφώνου άλλους κυβερνητικούς για να ζητήσει ενημέρωση σχετικά με την επιχείρηση περικοπών ανά τομέα.

Το παζλ δεν είναι εύκολο, το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό και το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της προετοιμασίας ακόμη και την τελευταία στιγμή αν η προεργασία δεν έχει ισχυρές βάσεις. Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει όλους τους πιθανούς κινδύνους ώστε από τις 20 Αυγούστου και τουλάχιστον μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, που συνεδριάζει το Eurogroup, να έχει στα χέρια του όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ και πλέον.

Όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί υπό τον συντονισμό του οικονομικού επιτελείου έχουν λάβει τη γραμμή αθροίσματος όλων των εναλλακτικών σε ένα ποσό, προκειμένου να μην ξεκινήσουν από την αρχή την αναζήτηση πηγών στην περίπτωση που η τρόικα απορρίψει κάποια «κεφάλαια» του νέου προγράμματος, σύμφωνα με το Έθνος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν δε ότι αν και είχε επικρατήσει η αίσθηση πως υπήρχαν περιθώρια για μικρότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή για την αναχαίτιση της εργασιακής εφεδρείας σε χιλιάδες υπαλλήλους φαίνεται ότι στην πραγματικότητα παραμένουν ελάχιστες «χαραμάδες».