Αρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί, η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Στη συνάντηση προσήλθε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένεται να τους επιδώσει ένα προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από το συνολικό ύψος των 11,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται βάσει μνημονίου για τη διετία 2013- 2014.
 
Ο πρωθυπουργός και οι κ.Κουβέλης και Βενιζέλος με την συνδρομή των κ.Στουρνάρα και Σταικούρα προσπαθούν να οριστικοποιήσουν το πακέτο που θα εξασφαλίσει τα 11,5 δισ. περικοπών που απαιτούν οι δανειστές για να δοθεί η επόμενη δόση και να συνεχιστεί το οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Μεγάλο ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσεων -περικοπών που θα αποτρέψουν μια νέα οριζόντια περικοπή συντάξεων και μισθών και την επιβολή νέων φόρων.

Παρά την μεγάλη πίεση προς τους υπουργούς να περικόψουν δαπάνες ανά υπουργείο ακόμα και οι καλύτερες προβλέψεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κονδύλια .Αυτό είναι και το μεγάλο ζήτημα που συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τα περίφημα ισοδύναμα που και αυτά είναι στο τραπέζι απαιτούν χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν δίνεται από τους δανειστές.

Σήμερα οριστικοποιείται ο κατάλογος των αποκρατικοποιήσεων και κυρίως είτε ανακοινωθεί είτε όχι αποφασίζονται και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα .Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έτοιμος είναι και ένας μακρύς κατάλογος περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου προς αξιοποίηση.

«Η μάχη δίνεται για να μη περικοπούν μισθοί και συντάξεις αλλά για να γίνει αυτό πρέπει αυτά τα κονδύλια να προκύψουν από άλλες περικοπές.

Κι εδώ είναι η δύσκολη εξίσωση» σημειώνει στο newsbeast.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας για ένα δύσκολο καλοκαίρι και για έναν ακόμα πιο δύσκολο φθινόπωρο που θα ακολουθήσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες στο τραπέζι σήμερα είναι και το θέμα της επιμήκυνσης -το έθεσε και δημοσίως ο Ευάγ.Βενιζέλος αλλά με δεδομένο το κλίμα στην ΕΕ και το ΔΝΤ περισσότερο ως ευχή τίθεται και συζητείται.

Κατά τα λοιπά σήμερα και αφού οριστικοποιηθεί στην σύσκεψη θα ανακοινωθεί ο νέος τρόπος είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων το οποίο Ναι μεν θα εισπραχθεί και πάλι μέσω της ΔΕΗ αλλά για την μη καταβολή θα επιλαμβάνονται οι ΔΟΥ και θα καταγράφεται ως οφειλή προς το Δημόσιο.