Διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική παραχώρησης ελαφρύνσεων στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, διαπιστώνονται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times Deutschland.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ «έβαλε στη θέση του» σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, στέλεχος του ελάσσονος εταίρου της, FDP, ο οποίος είχε, ήδη, χθες το βράδυ δηλώσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα, αλλά όχι την ουσία του προγράμματος για την Ελλάδα. Παραπέμπει δε στη σημερινή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ, ότι «δεν είναι καιρός για τυχόν εκπτώσεις» και προσθέτει ότι ισχύει ό,τι συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία ακόμη και εντός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. «Από τη μια πλευρά πρέπει να διατηρηθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις προς την υπερχρεωμένη χώρα, αλλά από την άλλη μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή πορεία της κυρίας Μέρκελ», επισημαίνεται.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επικαλείται τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι επιμένουν ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν πρέπει να αμφισβητούνται. «Αποτελούν σαφείς απαιτήσεις για την παροχή επιπλέον βοήθειας και προϋποθέσεις για την επιτυχή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», δήλωσε στους FTD ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χέρμαν Γκρέχε. Εξίσου αμετακίνητος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, «χωρίς εάν και αλλά».