Οι εκλογές στην Ελλάδα και στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών θα καθορίσουν την επανεκλογή ή όχι του προέδρου Ομπάμα.

Η παραπάνω άποψη διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια κυριακάτικης πολιτικής εκπομπής στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ενώ στους περισσότερους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και στις σημερινές εκδόσεις των εφημερίδων υπογραμμίζεται η κρισιμότητα των ελληνικών εκλογών. Μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι ευρύτερες επιπτώσεις που είναι πολύ πιθανό να έχει το αποτέλεσμά τους στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

Όπως εκτιμάται, στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, η πολιτεία Οχάιο θα συντείνει σε μεγάλο βαθμό για την εκλογή του επόμενου ένοικου στο Λευκό Οίκο, ενώ η Ελλάδα θεωρείται η χώρα που ενδέχεται να κάνει την Ευρώπη άνω-κάτω.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», καθώς και άλλες μεγάλες εφημερίδες, επισημαίνουν ότι οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, «με διάχυτη την αίσθηση του φόβου» και με την εκτίμηση ότι «όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί, δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την πολιτική και οικονομική αναταραχή που απειλεί το μέλλον της χώρας και την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης».

Ένα στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα απ’ όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις είναι ότι οι όροι του προγράμματος λιτότητας είναι «εξαιρετικά επαχθείς».

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, αν επικρατήσει στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ακολουθήσουν εβδομάδες ή μήνες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει έντονη αντιπαράθεση, κυρίως με τη Γερμανία, για το πώς και αν η Ελλάδα μείνει εντός της ευρωζώνης.