Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μόνος του. Αυτό που ο περισσότερος κόσμος αντικρίζει είναι το πρόσωπο του νέου και άφθαρτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δίπλα του, όμως, υπάρχει και λειτουργεί μια ολόκληρη ομάδα, χωρίς την οποία ούτε προσωπικά αλλά ούτε και πολιτικά θα ήταν δυνατή η εκπροσώπηση του κόμματος.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», μια ομάδα οικονομολόγων, με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη, που εν πολλοίς καθορίζει και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται παρά τω πλευρώ του προέδρου.

Ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται -και είναι- ο ιθύνων νους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την ομάδα των οικονομολόγων συμμετέχουν ακόμα ο Γιάννης Μηλιός, ο Γιώργος Σταθάκης, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου της Κρήτης και εις εκ των στενότερων συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Άνθρωποι που τους γνωρίζουν καλά λένε πως «είναι μια από τις καλύτερες και ισχυρότερες επιστημονικές ομάδες κομματικών επιτελείων στην Ελλάδα». Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι γεγονός πως την τελευταία περίοδο με τις παρεμβάσεις του έχει διασώσει συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας τις οικονομικές προτάσεις του κόμματος. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες διορθώνεται και εμπλουτίζεται συνολικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.

Ο Νίκος Παππάς είναι ο άνθρωπος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το alter ego του. Διευθυντής του γραφείου του, ξέρει με τα μικρά τους ονόματα τους δημοσιογράφους και συνοδεύει πάντα τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις δύσκολες αποστολές, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τις πιο εμπιστευτικές. Ο Νίκος Παππάς είναι σταθερά στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι από τα στελέχη που συνομιλούν συχνά με τον Αλέξη Τσίπρα. Πρώην στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις τηλεοπτικές κάμερες. Η γνώμη του είναι από εκείνες που έχουν βαρύνουσα σημασία, λόγω και των στενών φιλικών σχέσεων με τον κ. Τσίπρα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι εκ των παλαιότερων στον Συνασπισμό, προερχόμενος από τον «Ρήγα Φεραίο», στενός συνεργάτης στο παρελθόν του Αλέκου Αλαβάνου, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και εις εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου.

Ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, θεωρείται επίσης από τους παράγοντες που συνομιλούν συχνά και στενά με τον Αλέξη Τσίπρα. Άνθρωπος με υψηλό επίπεδο γνώσεων, γνωρίζει το κόμμα καλύτερα από τον καθένα και οι οργανωτικές του ικανότητες θεωρούνται αδιαμφισβήτητες.

Ο Ανδρέας Καρίτζης επίσης είναι ένας από τους στενούς του συνεργάτες. Πρώην υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ – με όχι και τόσο επιτυχημένη πορεία-, δεν έφυγε ποτέ και τελευταίως άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται εκ νέου.
Ο άνθρωπος που στέκεται, όμως, συνέχεια δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα είναι η Ζωή Χαλιδιά, η φεμινιστική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που απειλούσε τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών, καθώς δεν υπάρχει μέλος της που είναι γυναίκα. Εντυπωσιακή η ίδια, με έντονη προσωπικότητα, βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του προέδρου.

Το «πρόσωπο» του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή είναι η Βάσω Τσακανίκα. Πηγαίνει πριν ανοίξουν οι πόρτες και φεύγει τελευταία. Όλη η κοινοβουλευτική δράση περνά από τα χέρια της. Αυτή, όμως, που ζει κυριολεκτικά στις εντολές του Αλέξη Τσίπρα είναι η γραμματέας του στην Κουμουνδούρου, η Κωνσταντίνα Κιντώνη. Μικρή σε ηλικία, έχει καταφέρει, ωστόσο να ελέγχει όλο το κτίριο.