Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ως προς τις προθέσεις της Γερμανίας, η οποία επιθυμεί να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτό τόνισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΑΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλλε, στον Έλληνα ομόλογό του, Πέτρο Μολυβιάτη, κατά τη συνάντησή τους στο Σικάγο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνεται, η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον κ. Μολυβιάτη για να επισκεφθεί το Βερολίνο, μόλις το πρόγραμμά του το επιτρέψει.

Στο μεταξύ, στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ με τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, εξέφρασε την οργή του για τη μη πρόσκληση ένταξης της χώρας του στη Συμμαχία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι κανένας άλλος ηγέτης δεν μίλησε για το θέμα.

Σήμερα υπήρξε ομόφωνη απόφαση από τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία επαναβεβαίωσαν τις αποφάσεις του Βουκουρεστίου και των επόμενων συνόδων κορυφής, ότι δηλαδή για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιλυθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου, η Συμμαχία σημειώνει ακόμα, ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την περιφερειακή διάσταση του ζητήματος. Επιπλέον, η Συμμαχία καλεί για ταχεία επίλυση του ζητήματος, ενώ ενθαρρύνει την πΓΔΜ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας πολυεθνικής κοινωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, αναφερόμενος στην απόφαση, δήλωσε ότι «όσον αφορά τα Σκόπια, έγιναν πράγματι ορισμένες παρασκηνιακές και μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν. Η Σύνοδος επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνο όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας».