Την αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος.

Οι ανακοινώσεις, που εκδόθηκαν από τις πολιτικές παρατάξεις, έχουν ως εξής:

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου είναι από μόνη της ένα τραγικό γεγονός. Το δραματικό τέλος που έδωσε στη ζωή του ο συνάνθρωπος μας αναδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Τα πολλαπλά βάρη που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής και η σχέση τους με την αύξηση των αυτοκτονιών έχει εδώ και καιρό επισημανθεί από τις έρευνες των ειδικών φορέων. Είναι καιρός να σταματήσει η βάρβαρη πολιτική που καταδικάζει το λαό στη χώρα μας, αλλά και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στη φτώχεια και την απόγνωση. Πρέπει να προτάξουμε τους συλλογικούς αγώνες και την αλληλεγγύη ως ασπίδα προστασίας όλων απέναντι στη βία της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ, Φώτη Κουβέλη

«Ο τραγικός θάνατος του συμπολίτη μας καταγράφει τα αδιέξοδα της πολιτικής που τεμάχισε την κοινωνία. Μαρτυρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που αυτή η πολιτική συνεχίζεται, απουσιάζει δραματικά και το ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας των χειμαζόμενων πολιτών».

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρη Ζαφειριάδη

«Το γεγονός ότι ένας συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος, είναι ένδειξη της απελπισίας και της απόγνωσης στην οποία έχει βρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που βλέπει να αλλάζει η ζωή του με βίαιο τρόπο.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αντί να επενδύει στην απόγνωση και τη δίκαιη οργή των πολιτών, οφείλει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το σχέδιο και τις προτάσεις που έχει, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να στηριχθούν αποτελεσματικότερα εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου συνανθρώπου μας».

Δήλωση Οικολόγων Πρασίνων

«Η τραγική αυτοκτονία του συνανθρώπου μας, μας γεμίζει όλους μας θλίψη.

Η απελπισία της κοινωνίας, εμπρός στην εξαθλίωση στην οποία την σπρώχνουν οι καταστροφικές και άδικες πολιτικές της κυβέρνησης, φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα. Αναφορές ήδη μιλούν για σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία δύο χρόνια του μνημονίου.

Η δίκαιη οργή όλων μας πρέπει να γίνει μοχλός για τερματισμό των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών, που επιβάλλουν την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανειστών αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των πολιτών της. Πρέπει να τιμωρηθούν όλοι όσοι μας έφεραν ως εδώ, προκειμένου να οικοδομήσουμε εναλλακτικές λύσεις διεξόδου, με την κοινωνία μπροστά.

Κανένας συμπολίτης μας αναλώσιμος στις πολιτικές τους! Η ζωή δεν χρεοκοπεί και η Βουλή οφείλει να το ακούσει και να το σεβαστεί».

Τοποθετήσεις στη Βουλή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης δήλωσε απρόθυμος για μια «εκμετάλλευση τραγικών γεγονότων»: «Είναι γνωστό πού οδηγούνται τα λαϊκά στρώματα με την πολιτική που ακολουθείται» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Ο εργαζόμενος, ο παραγωγός του κοινωνικού πλούτου, με την επιστήμη, την τεχνολογία και τον πλούτο στα ύψη, καλούνται να ζήσουν 20, 30 και 50 χρόνια πριν. Γιατί το σύστημα τέλειωσε. Είτε είστε έτοιμοι να το παραδεχθείτε – εσείς και ο λαός – είτε όχι».

Κατά τον πρόεδρο του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Πάνο Καμμένο «θα έπρεπε να είχαν αυτοκτονήσει εκείνοι οι πολιτικοί που αποφάσισαν εν γνώσει τους να βάλουν αυτό το λαό σε μια μέγγενη της Νέας Τάξης Πραγμάτων».

«Η κατεστημένη πολιτική ηγεσία, έχει αφαιρέσει από πολλούς Έλληνες την προσωπική αξιοπρέπεια – και σήμερα ένας αυτόχειρας στο Σύνταγμα, έδωσε τέλος στη ζωή του, δηλώνοντας πως δεν έχει τα μέσα, όχι για σκυφτή ζωή, αλλά για ορθό ανάστημα», σχολίασε ο επικεφαλής της Κοινωνικής Συμφωνίας, Χάρης Καστανίδης.