Με τη θετική γνώμη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον «Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ».

Ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας αιτιολογώντας ότι το νομοσχέδιο έχει επείγοντα χαρακτήρα διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις δεσμευτικές ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας μας στους εταίρους.

Οι ρυθμίσεις του νομοθετήματος αφορούν κυρίως τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του συστήματος ασφάλισης του ΙΚΑ, σε αλλαγές του τρόπου ελέγχου βεβαίωσης είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας, την παράταση της ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία, και σε επίλυση ζητημάτων του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις.

Ακόμη αφορούν την βελτίωση του καθεστώτος των γονεϊκών αδειών, την ρύθμιση κατά την οποία ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να υπαχθούν σε χαμηλότερη κατηγορία, αλλά και στην κατοχύρωση των εργαζόμενων που απεντάσσονται από τα βαρέα. Επίσης ρυθμίζονται θέματα που αφορούν καταλύματα και μικρά ξενοδοχεία.