Η ΝΔ θα δημιουργήσει ένα ισχυρό υπουργείο Ναυτιλίας παρά τω πρωθυπουργώ, στο οποίο θα ενσωματώσει το Λιμενικό Σώμα και όλους τους φορείς της Ναυτιλίας, ορισμένοι εκ των οποίων επιχειρείται να καταργηθούν ή να μεταφερθούν σε άλλα υπουργεία από τη σημερινή κυβέρνηση, τόνισε σε συνέντευξή, ο βουλευτής Λασιθίου και υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια η ελληνική ναυτιλία αντιμετωπίζεται ως αποπαίδι, ενώ είναι ο στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης και ανέφερε ότι «στη διετία Παπανδρέου, ενώ ακούγαμε για “πράσινη ανάπτυξη”, την ίδια στιγμή υπονομευόταν η πραγματική ανάπτυξη της ναυτιλίας».

Κατήγγειλε, επίσης, ότι με τη διάλυση του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας επίσημος θεσμικός συνομιλητής προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα ναυτιλιακής πολιτικής. Απέδωσε το πρόβλημα αυτό, στις αρμοδιότητες πολλών εμπλεκόμενων υπουργείων, που, αντί να διευκολύνουν την κατάσταση αντίθετα την επιβαρύνουν.

Σ’ αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι ενώ ως χώρα διαφημίζαμε στις ξένες εταιρείες κρουαζιέρας την πλήρης άρση του καμποτάζ, εδώ και 2 χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα στη βουλή το νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό, στον οποίο περιλαμβάνεται και η σχετική διάταξη.

Αναφερόμενος στη ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα, τόνισε ότι η ΝΔ έχει προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας με μειοψηφικό πακέτο από τον ΟΛΠ και με τη συμμετοχή ιδιωτών, φορέων και εργαζομένων, η οποία θα μπορεί να εκμεταλλευτεί και ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ για παραγωγικές επενδύσεις. Χαρακτήρισε το ανθρώπινο δυναμικό της ζώνης αρκετά καλό, αλλά αυτό που είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εργασιακή ειρήνη.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη λιμενική πολιτική, χαρακτήρισε πετυχημένο το μοντέλο του Πειραιά με την Cosco, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι την επαύριο της δημιουργίας του υπουργείου τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής συζήτησης, με προφανή στόχο να υπάρξουν άμεσες απαντήσεις.

Αναφερόμενος, τέλος, στο νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα για την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και στη ναυτιλία, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

Τέλος ο κ. Πλακιωτάκης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ακτοπλοϊα στην Ελλάδα την επόμενη ημέρα και η ΝΔ θα πάρει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να διασφαλίσει τη μετάβαση των πολιτών στα νησιά, αλλά και τη βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών εταιρειών.