Με τίτλο «η γραφειοκρατία είναι ο καρκίνος της χώρας μας», η γαλλόφωνη βελγική οικονομική εφημερίδα «Λ’ Εκό» δημοσιεύει συνέντευξη της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει την κ. Διαμαντοπούλου «σκληρό καρύδι» μετά την πρόσφατη απόφασή της να απομακρύνει εκατό και πλέον υπαλλήλους από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψή της στις Βρυξέλλες, η υπουργός σημειώνει ότι «μετά το PSI, είχαμε ενδείξεις σταθεροποίησης και αλλαγής στην οικονομία. Καιρός ήταν, γιατί οι Έλληνες έχουν χάσει το ηθικό τους».

Όπως αναφέρει, στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε διάστημα δυο ετών, με την εγγύηση 500 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα.

Η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει ότι θα πρόκειται για στήριξη οριζόντιου χαρακτήρα με προφανή στόχο «να εστιάσουμε στα αποτελέσματα, στην απασχόληση, στις υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στη γεωργική οικολογία, την ενέργεια, τη στήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πληροφορική και τις υπηρεσίες, ιδίως τον τουρισμό».

Αναφορικά με το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, η Α. Διαμαντοπούλου αναφέρεται σε μελέτη που διεξήχθη την τελευταία διετία και η οποία έδειξε πως υπάρχουν τουλάχιστον 80 συγκεκριμένα εμπόδια που συναντούν οι επενδυτές. Αναφέρεται ακόμη στην πρόταση νόμου που κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο για την εξάλειψη των περιορισμών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς στηρίζει πλήρως σε αυτή την κατεύθυνση και το PSI μας βοήθησε πολύ γιατί μας πίεσε να προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος. Ήδη, διαπιστώνουμε κάποια πρόοδο. Πρώτα, χρειάζονταν τουλάχιστον δυο μήνες για την ίδρυση εταιρείας. Τώρα, χρειάζονται μόλις δυο μέρες», υπογραμμίζει.

Τέλος, αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, η υπουργός τονίζει ότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης και μια αλλαγή κλίματος.