Tην πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους είναι πρόδηλη, εξέφρασε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρήστος Παπουτσής, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται ο αγώνας για την διάσωση της χώρας και την διασφάλιση της συμμετοχής της στην ΕΕ και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα διασωθεί, αν διασωθεί η Ευρώπη».

Τα σοσιαλιστικά κόμματα ηττήθηκαν καθώς κυβερνούσαν όταν επέτρεψαν την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, είπε ο κ. Παπουτσής ο οποίος για την Ελλάδα είπε ότι αν δεν υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας σύντομα η χώρα θα εγκλωβιστεί στην ύφεση με οδυνηρές συνέπειες.

«Στόχος είναι να σωθεί η χώρα, αλλά και οι πολίτες» είπε ο κ. Παπουτσής προσθέτοντας ότι στην διαπραγμάτευση υπάρχει και κόκκινη γραμμή και ιδεολογία.

«Στην δίχρονη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ όλοι δώσαμε την μάχη, ενώ η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου ήταν καταλυτική» είπε ο κ. Παπουτσής προσθέτοντας ότι σήμερα ο κ. Παπανδρέου εγγυάται την ενότητα της πορείας του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέροντας ότι το θέμα ηγεσίας του Κινήματος, όπως και εκείνο του ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, είναι βαθειά πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα, ο κ. Παπουτσής είπε ότι είναι υπέρ ενός <<μεγάλου ΠΑΣΟΚ>> με αποσαφηνισμένες και επαναεπιβεβαιωμένες τις αρχές και τις αξίες του.

Ο κ. Παπουτσής τάχθηκε κατά της «αλά κάρτ» -όπως είπε- εφαρμογής του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, υπέρ της οποίας τάχθηκε, είναι γενναία, υπεύθυνη και λαμβάνει υπόψη της το συμφέρον της χώρας, ωστόσο ανέφερε και την δική του άποψη που είχε εκφράσει παλαιότερα ότι θα ήταν ασφαλέστερο για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ να γίνουν οι εσωκομματικές του εκλογές μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο «υποψήφιος πρωθυπουργός» προϋποθέτει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, γι’ αυτό είχα υποβάλλει εκείνη την πρόταση, ενώ τώρα μπαίνουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία, η οποία δεν είναι και η καλύτερη, είπε τέλος, ο κ. Παπουτσής