Ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας αλλά και στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ελληνική επικράτεια, προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ και ειδικό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Dr. Sultan Ahmed Al Jaber.

Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της επιχειρηματικής διημερίδας Ελλάδας – ΗΑΕ που πραγματοποιείται στην Αθήνα με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και παραγόντων του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετείχαν ακόμη ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αθήνα καθώς και ο Έλληνας πρέσβης στο Αμπού Ντάμπι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για τα δύο συγκεκριμένα θέματα, δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων που έχουν τεθεί σε κίνηση για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ καθώς και τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αλλά και για τα τρία «οικόπεδα» στον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τομέας στον οποίο τα ΗΑΕ δραστηριοποιούνται έντονα με επενδύσεις σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και με το πρόγραμμα Masdar City, μια «πράσινη» πόλη που φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο διατηρήσιμης αστικής ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση και πρόκειται να επισκεφθεί τα ΗΑΕ τις επόμενες ημέρες προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.