Η κρίση στην Κορεατική χερσόνησο θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εσθονικής Προεδρίας της Ένωσης, στο Ταλίν. Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα της Εσθονίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο newsbeast.gr, δεν παρατηρήθηκε καμία «ψυχρότητα» από την πλευρά των Εσθονών προς την Ελληνική αντιπροσωπεία, λόγω των όσων προηγήθηκαν με την άρνηση του κ. Κοντονή να παραστεί σε σύνοδο που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα εξομοίωνε τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκονται θέματα όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι μέθοδοι εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει αρχικά σε κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών με τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε. -οι οποίοι επίσης έχουν συνάντηση σήμερα στο Ταλίν- και στη συνέχεια στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ με θέμα τις εξελίξεις στην Β. Κορέα και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή.

Στην αυριανή συνεδρίαση με τους ομολόγους του των κρατών- μελών της Ε.Ε. θα συζητηθούν αρχικά οι μέθοδοι εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των υποψηφίων χωρών, η πρόληψη και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τους ΥΠΕΞ της Ανατολικής Εταιρικής σχέσης.