Νομοθετικά καυτός αναμένεται να είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου καθώς κυβέρνηση πρέπει να επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση και ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI.

Δεσπόζουσα θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συσπειρώνει προσδοκίες για μερική αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών αλλά θα αποτελεί και το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στόχος είναι το νομοσχέδιο με τις σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, καθώς και στις φοροπαλλαγές, να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Κρίσιμο παραμένει το θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς η ενδεχόμενη αύξηση τους το 2012 εκτιμάται από παράγοντες της κτηματαγοράς ότι θα είναι η “ταφόπλακα” της αγοράς, ακόμα και αν γίνουν όπως σχεδιάζεται μειώσεις στους φόρους μεταβίβασης.

Το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ένα ακόμα αγκάθι για την κυβέρνηση. Προς το παρόν υπάρχουν προτάσεις και θα υπάρξει περίοδος διαβούλευσης με τα κόμματα, ωστόσο οι περικοπές όποτε και αν αποφασιστούν θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να έχει κατατεθεί και ένα νομοσχέδιο “σκούπα” του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα προσαρμόζει «προς τα κάτω» τους μισθούς των ειδικών μισθολογίων, με στόχο να τα εντάξει στη “φιλοσοφία” του νέου συστήματος αποδοχών στο δημόσιο. Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο πάντως, για προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων στην “αρχιτεκτονική” του ενιαίου μισθολογίου με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου.

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι και οι αλλαγές στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αρχές Ιανουαρίου περιλαμβάνει 80 και πλέον ρυθμίσεις με στόχο τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης, την αντιμετώπιση της αρνησιδικίας, την παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων, τις εργατικές διαφορές, τα ασφαλιστικά μέτρα και τον περιορισμό αναβολών των δικών.

Από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια του νέου χρόνου είναι και αυτό του Υπουργείου Μεταφορών για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί. Ο κύριος Μάκης Βορίδης ετοιμάζεται για να το παρουσιάσει μέσα στον Ιανουάριο και σύμφωνα με πληροφορίες τα κριτήρια για την απελευθέρωση θα είναι περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά, ενώ το κόστος της άδειας δεν θα είναι υπέρογκο.