Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με επίκεντρο της συζήτησης τα εργασιακά θέματα της χώρας, όπως τη συνδικαλιστική νομοθεσία, την πορεία της κοινής πρωτοβουλίας για την αδήλωτη εργασία και τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στο πλαίσιο αυτής, καθώς και τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του σημερινού διοικητικού συμβουλίου του ΟΜΕΔ, ενώ απορρίφθηκε ως προσχηματική η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων επί των αλλαγών που προβλέπει το πρόσφατο μνημόνιο στα εργασιακά.

Παράλληλα, εστίασαν στον οδικό χάρτη για την αδήλωτη εργασία και στα προβλήματα του πιλοτικού προγράμματος του ΣΕΠΕ, το οποίο εστιάζει τους ελέγχους σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η εστίαση, μη συμπεριλαμβάνοντας τον αγροτικό τομέα. Κατά την άποψη συνδικαλιστικών στελεχών, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) πρέπει να παρακολουθήσει την εξέλιξη του οδικού χάρτη.

Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού χώρου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, τάχθηκαν κατά των μητρώων των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ψηφιακή μορφή, καθώς, όπως υποστήριξαν, κάτι τέτοιο προσκρούει σε διατάξεις, από το Σύνταγμα μέχρι τον αστικό και τον ποινικό κώδικα. Αντίθετα, εξέφρασαν τη στήριξή τους σε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δηλώνονται οι υπερωρίες, πριν από την πραγματοποίησή τους, ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.