Με την ευρωζώνη στα πρόθυρα πανικού και την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί με δέος την Ευρώπη ξεκινά σήμερα το βράδυ η κρισιμότερη σύνοδος στην ιστορία της ενωμένης Ευρώπης. Μια σύνοδος που θα κρίνει την ενότητα και το φυσικά το μέλλον ολόκληρης Ευρώπης.

Ο Ν.Ζαρκοζί από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού κόμματος έστειλε δραματικό μήνυμα το ίδιο και η Α.Μέρκελ . Και οι δύο, όμως, παρά τα μεγάλα λόγια που ακούστηκαν στο ΕΛΚ δεν φαίνονται ούτε οι ίδιοι σίγουροι για τη λύση που προτείνουν. Μια λύση που συναντά ήδη μεγάλες αντιδράσεις καθώς θεωρείται τιμωρία των λαών κι όχι οριοθέτηση της ισχύς των αγορών.

Παράλληλα με το γαλλογερμανικό σχέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι και το κείμενο που κατέθεσε ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι διεργασίες είναι και θα είναι δραματικές αυτό το 24ωρο με μεγάλη πιθανότητα , η σύνοδος να μην καταλήξει πουθενά και να μετατεθεί η επίλυση του προβλήματος σε μια νέα σύνοδο ίσως, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη όμως οι αγορές μιλούν για καταστροφική προοπτική και κάνουν λόγο για «μαύρη Δευτέρα», διαβλέποντας τις παγκόσμιες αντιδράσεις όταν ανοίξουν οι αγορές μετά την σύνοδο.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει διαμορφωθεί κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών, αλλά ούτε μεταξύ του γαλλογερμανικού σχεδίου και του κειμένου που παρουσίασε ο Ρομπάι.

Αδύνατες έως ανύπαρκτες είναι και συμμαχίες των «μικρών» της Ευρωζώνης υπό το βάρος του γαλλογερμανικού άξονα.

Χθες, στη συνεδρίαση του κολλεγίου των Επιτρόπων, για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής, συζητήθηκε το μείζον θέμα της αναθεώρησης των Συνθηκών. Η πρόταση Ρομπάι συνάντησε την αντίδραση της πλειοψηφίας των Επιτρόπων αλλά του Ζοζέ Μπαρόζο.

Τελικά Κομισιόν τοποθετήθηκε κατά της ολικής αναθεώρησης των συνθηκών, δεν απορρίπτει όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις τέτοιες ώστε να μην απαιτείται εκ νέου έγκριση με δημοψηφίσματα στα κράτη – μέλη ή έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, υπό την προϋπόθεση να ενισχυθεί ο EFSF και να αυξηθεί ο παρεμβατικός ρόλος της ΕΚΤ.