Το Βερολίνο κατακλύζουν από σήμερα και σχεδόν για ολόκληρη την εβδομάδα Έλληνες πολιτικοί σε συνέδρια, συζητήσεις, ημερίδες και στο παρασκήνιο αναγνωριστικές επαφές και διαβουλεύσεις καθώς το ελληνικό πρόβλημα παραμένει επί τάπητος ακόμα και στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την συνολική κρίση της ευρωζώνης.

Ο υπουργός εξωτερικών Σταύρος Δήμας, μετέχει σήμερα σε ημερίδα με τους ομολόγους του από τη Γερμανία και την Πολωνία Γκουίντο Βεστερβέλε και Ράντοσλαβ Σικόρσκι με θέμα η ευρωπαϊκή προοπτική στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας.

Ο Δήμας θα έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους δυο συναδέλφους του και θα δώσει συνέντευξη τύπου μαζί με τον Βεστερβέλε το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Παράλληλα με ενισχυμένη αντιπροσωπεία η Ν.Δ. μετέχει στην ημερίδα που διοργανώνει το «Ιδρύμα Κόνρατ Αντενάουερ» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής». Θέμα η «Υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους» και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπεύθυνος για διεθνείς σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Παπασταύρου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Εργασίας, Ευθύμιος Χριστοδούλου, η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κωνσταντίνα Μπότσιου, και ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Η σύνθεση δεν είναι τυχαία καθώς η Ν.Δ. προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα στις σχέσεις της με το Βερολίνο. Ας σημειωθεί ότι στο Βερολίνο βρίσκεται και ο υπουργός εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης ο οποίος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με το γερμανό ομόλογό του Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Ο Γιαννίτσης θα συμμετάσχει παράλληλα σε διημερίδα της «Südosteuropa-Gesellschaft» με θέμα: «Η Ελλάδα σε κρίση χρέους και κράτους; Αιτίες, Επακόλουθα και Διέξοδοι».

Στη διημερίδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υφυπουργός εξωτερικών Γκέρνοτ Έρλερ, ο διευθυντής του τμήματος έρευνας του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Βερολίνου DIW Άνσγκαρ Μπέλκε, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο διευθυντής του γερμανοελληικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ, και ο Γιένς Μπάστιαν, μέλος της «Task Force» της Κομισιόν για την Ελλάδα.