«Η υποτροπή στο έγκλημα είναι προϊόν πολύ περισσότερο των συνθηκών κράτησης και πολύ λιγότερο κάποιων αυξομειώσεων της διάρκειας της ποινής», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Με αφορμή τα πυρά που δέχεται για το Ν. 4322/2015, ο κ. Παρασκευόπουλος επισημαίνει, ότι «πρόωρες απολύσεις κρατουμένων από τις φυλακές έχουν εισαχθεί εδώ και 100 χρόνια στη χώρα μας, με τον Ν. 811/1917. Κατά καιρούς γίνονται συντμήσεις του ελάχιστου χρόνου παραμονής, είτε με πάγια, είτε με προσωρινή ισχύ» και πως «τα ποσοστά υποτροπής αποφυλακιζομένων δυστυχώς παντού υπερβαίνουν την εγκληματικότητα του γενικού πληθυσμού».

«Είναι κατανοητό σε όσους κατ’ ελάχιστον παρακολουθούν τα ζητήματα αντεγκληματικής πολιτικής, αλλά και το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, ότι η υποτροπή στο έγκλημα είναι προϊόν πολύ περισσότερο των συνθηκών κράτησης (συνωστισμός, αργία ή αντίθετα προγράμματα απασχόλησης και επανένταξης) και πολύ λιγότερο κάποιων αυξομειώσεων της διάρκειας της ποινής», αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος και προσθέτει: «Καινούριο φαινόμενο όμως είναι ο άκρατος λαϊκισμός, να προβάλλονται τα κρούσματα υποτροπής ως έργα ενός συγκεκριμένου νομοθετικού παράγοντα. Να αποσιωπώνται οι γενικές διαστάσεις, οι καταδίκες της χώρας λόγω της συμφόρησης, τα όντως σοβαρά, κοινωνικά και οικονομικά αίτια και οι διεθνείς διαστάσεις του οργανωμένου εγκλήματος και να επικρατούν η αφέλεια και η τυφλή αγανάκτηση».

«Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα σκέψης και κοινής λογικής, ώστε να καταπέσει η προπαγάνδα», αναφέρει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.