Τις συμβάσεις για οκτώ προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 20,46 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, τα προγράμματα προώθησης αποτελούν σημαντικά και αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς ενδυναμώνουν το εξαγωγικό εμπόριο στις υφιστάμενες – παραδοσιακές αγορές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις επέκτασης σε νέες διεθνείς αγορές.

Η εθνική συμμετοχή καταργείται για τα νέα προγράμματα προώθησης των αγροτικών προϊόντων, ενώ το ποσοστό συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται σε ποσοστό 70-80% (εσωτερική αγορά ΕΕ – τρίτες χώρες). Ειδικώς για την Ελλάδα, το ποσοστό χρηματοδότησης αυξάνεται κατά 5% επιπλέον, λόγω της χρηματοδοτικής συνδρομής που λαμβάνουμε ως χώρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, επιδίωξη του υπουργείου είναι να ενθαρρύνει της συμμετοχή στο μέτρο της «προώθησης» μεγάλων συνεργατικών σχημάτων, ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα και η «επιθετική» προβολή των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.