«Εμπλοκή» εξακολουθεί να υπάρχει για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς στη βραδινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, δεν επετεύχθη οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη νέα συνάντηση των αρχηγών, αύριο το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού, όπως αναμένεται, εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η έκφραση «θεσμική επιλογή», την οποία χρησιμοποίησε στο μήνυμα του ο κ. Παπανδρέου και ερμηνεύτηκε ως πρόταση για τη θέση του πρωθυπουργού του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, προκάλεσε, κατά πληροφορίες, έντονο προβληματισμό και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο προβληματισμός αυτός φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μη επίτευξη συμφωνίας στην αποψινή σύσκεψη, η οποία τυπικώς αναβλήθηκε εξαιτίας της αποχώρησης από το Προεδρικό Μέγαρο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε, όπως, αποκάλυψε σε δηλώσεις, μεταβεί στη σύσκεψη με πρόθεση να αντιταχθεί στην επιλογή του κ. Πετσάλνικου και να επιμείνει στην επιλογή ως πρωθυπουργού του ακαδημαϊκού και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου.