Kαταγγελτική, ως προς τα πεπραγμένα των περασμένων ετών, απάντηση δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στο ΠΑΣΟΚ αντικρούοντας τις κατηγορίες ότι «ο υπουργός Εξωτερικών φροντίζει να δημιουργήσει το δικό του “μερίδιο” κομματικής “στρατιάς” αναφορικά με την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με όσα γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτηρίζοντας ως «ψευδείς και συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ εξηγεί, στη σχετική ανακοίνωση, ότι «η αλήθεια είναι ότι με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου προβλέπεται η θέση 8 ατόμων που θα υλοποιούν έργο, το οποίο στο παρελθόν αντίθετο σε εβδομήντα».

Και προσθέτει: «Προφανώς ενοχλούνται που κλείνει το ΕΚΕΜ, που επί πέντε χρόνια άφησαν χωρίς διοίκηση και του οποίου τα χρέη που γιγαντώθηκαν επί των ημερών του ουδέποτε αποπλήρωσαν. Ασφαλώς αγνοούν σκοπίμως ότι η ελληνική Πολιτεία καλείται τώρα να αποπληρώσει τα χρέη που δημιούργησαν, καθώς επίσης και τις οφειλές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα συνταξιοδοτήσεων λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων που οι ίδιοι ανέλαβαν».

«Ενοχλούνται» επισημαίνει επίσης η ανακοίνωση «γιατί πλέον τερματίζονται οι απευθείας αναθέσεις και σταματάει η πρακτική ο πρώην πρόεδρος του ΚΑΣ να προβαίνει σε αναθέσεις σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού δικαίου, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος» σημειώνοντας ότι «αυτό που τους δυσαρεστεί είναι ότι η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής θα βασίζεται πλέον σε επιστημονική τεκμηρίωση και ότι οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών θα τεθούν για πρώτη φορά υπό το δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου».

Τέλος συνιστά στους αρμοδίους του ΠΑΣΟΚ να εξετάσουν «με την ίδια μεθοδικότητα το περιεχόμενο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου» «αυτοί που ανήγαγαν σε επιστήμη την οικοδόμηση του πελατειακού κράτους».