«Οι επιλογές του πρωθυπουργού, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι επιλογές του προσκηνίου. Το παρασκήνιο είναι έργο άλλων», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις. Σε ανάλογο πνεύμα ο υφυπουργός Μανώλης Όθωνας πρόσθεσε πως «το σύστημα παίζει τα ρέστα του και τώρα άνοιξε τα χαρτιά του».

«Η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πολύ μεγάλη πίστη σε αυτό που κάνουμε, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σώσουμε την κοινωνία από αυτά τα οποία επιβουλεύονται εκείνοι, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα της καταστροφής, εκείνοι οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα της δραχμής, εκείνοι οι οποίοι επιμένουν με κάθε τρόπο εν μέσω οικονομικής κρίσης να διευρύνουν την οικονομική και πολιτική τους επιρροή», ανέφερε ο κ. Παπουτσής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

«Εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε και να ελπίζουμε σε ένα μέλλον της ελληνικής κοινωνίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε την Ελλάδα του ευρώ, την Ελλάδα που στέκεται σε υγιείς βάσεις, αυτή η οποία εγγυάται την ευνομία, εκείνη η οποία εγγυάται τη διαφάνεια, την Ελλάδα η οποία λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών. Και οι επιλογές του Πρωθυπουργού, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι επιλογές του προσκηνίου. Το παρασκήνιο είναι έργο άλλων», πρόσθεσε.

Ο υπουργό Προστασίας του Πολίτη που συνέδεσε τη «συζήτηση, η οποία γίνεται τον τελευταίο καιρό για την ανάγκη μιας νέας μεταπολίτευσης» με γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, όπως η αποστασία του ΄65 όσο και η δικτατορία, που «υπήρξαν συμβιβασμοί και συζητήσεις του παρασκηνίου».

«Κάποιοι θεώρησαν ότι και τώρα σε αυτή την εποχή, σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα εποχή, σε αυτό το κομβικό σημείο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και πάλι το παρασκήνιο θα είναι αυτό το οποίο θα ορίσει τις τύχες της χώρας. Εμείς, σε ότι μας αφορά, δεν το δεχόμαστε.

Γι΄ αυτό απευθυνόμαστε στο λαό με το δημοψήφισμα. Όχι με την επιλογή των εκλογών, όπως ορισμένοι επιζητούν, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα αυξήσουν την κομματική τους επιρροή ή θα έρθουν στα πράγματα. Για να κάνουν τι εξάλλου; Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία να έρθει στα πράγματα να κάνει τι; Γιατί δεν τα έκανε πριν φύγει από την εξουσία νύχτα; Διότι νύχτα έφυγε όπως θυμόσαστε».

«Ως εκ τούτου, δεν είναι το θέμα μας οι εκλογές», είπε ο κ. Παπουτσής. «Το θέμα μας είναι άλλο, η σωτηρία της χώρας. Σε μια περίοδο με ένα εξαιρετικά ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και στην οποία η έννοια της διαπραγμάτευσης είναι το καθοριστικό χαρτί για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε αυτό ακριβώς το πεδίο χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Βουλής με τη ψήφο εμπιστοσύνης και βεβαίως του λαού όσον αφορά το δημοψήφισμα», κατέληξε.