Μεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για «στοιχειώδη δημοκρατική συμφωνία» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, με κείμενό του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

«Ας κάνουν όλοι άμεσα ένα βήμα πίσω σ’ ένα ελάχιστο σταθεροποιητικό πλαίσιο εθνικής, δημοκρατικής και κοινωνικής συνεννόησης. Τότε και μόνο, όταν μπει μια «ζώνη ασφαλείας» στη χώρα, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είτε μέσω εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος δεν θα λύσει τα φρένα προς το γκρεμό.

Παπανδρέου και Σαμαράς πρέπει άμεσα υπό τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνουν ένα πατριωτικό έντιμο βήμα προς μια στοιχειώδη τουλάχιστον δημοκρατική συμφωνία» αναφέρει σε κείμενό του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι «διαφορετικά το μόνο που απομένει είναι η φρόνησις που απουσιάζει από τις πολιτικές ηγεσίες να περισσέψει στον ελληνικό λαό για να αποφύγουμε ένα νέο μαύρο ‘97. Κανείς όπως κι αν λέγεται, όσο ψηλά κι αν στέκεται δεν είναι υπεράνω της πατρίδας.»

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι συνεπής με τις θέσεις του, εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος (ο κ. Ανδρουλάκης) είναι επιφυλακτικός σε τέτοιες διαδικασίες. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικρίνει το «προεκλογικό και μετεκλογικό επιτελείο» του πρωθυπουργού για «κακή στάθμιση των κινδύνων του πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης κινδύνου, παρά τις προειδοποιήσεις».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι ένας ηγέτης ανεξαρτήτως των προθέσεών του, κρίνεται από το τελικό αποτέλεσμα «αν είναι πράγματι ηγέτης ή απλώς τζογαδόρος.» «Στο συγκεκριμένο όμως ζήτημα του δημοψηφίσματος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά αν “κερδίσεις” κερδίζεις λίγα κι αν “χάσεις” τα χάνεις τελικά όλα. Όχι εσύ αλλά η χώρα η οποία τότε κινδυνεύει από την

Συναγερμός έχει σημάνει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, απόφαση με την οποία δείχνει την αντίθεσή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση αλλά και τις αντιδράσεις «πράσινων» βουλευτών που αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του πρωθυπουργού.