Η αιφνίδια απόφαση της Ελλάδας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος όσον αφορά το πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης έφερε τις προσπάθειες της ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους πίσω στο σημείο εκκίνησης, εκτίμησε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας.

«Η σύνοδος κορυφής την περασμένη εβδομάδα αφορούσε την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη (…) και αυτή η χειροβομβίδα έπεσε μόλις λίγες ημέρες αργότερα», δήλωσε η Λουσίντα Κράιτον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς.

«Είναι θεμιτό ότι θα υπάρξει μεγάλη ενόχληση σχετικά με αυτήν», σημείωσε.

Η Κράιτον, η οποία μετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα της Ιρλανδίας στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδες, προσέθεσε ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα ψηφίσει υπέρ της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο μοναχικός δρόμος του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου θα προκαλέσει ενδεχομένως μήνες αβεβαιότητας, πλήττοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομική ανάπτυξη.

«Η ζημιά θα γίνει από τώρα μέχρι τότε», σημείωσε προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να δούμε κάτι θετικό».

Ορισμένα κεντροαριστερά κόμματα στην Ιρλανδία κάλεσαν την κυβέρνηση να μιμηθεί το παράδειγμα του Γιώργου Παπανδρέου και να κάνει δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης του Δουβλίνου.

Η Κράιτον απέκλεισε μια τέτοια ενέργεια, λέγοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ιρλανδία νωρίτερα φέτος έδωσαν στον κόσμο τη δυνατότητα να κρίνει το πακέτο διάσωσης της χώρας.

«Εμείς είχαμε το δημοψήφισμά μας κατά μία έννοια και το εκλογικό σώμα μας έδωσε μια συντριπτική εντολή να πάμε και να εργαστούμε για να λειτουργήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και να βγούμε από αυτό το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.

«Υπάρχει ευρεία δημόσια υποστήριξη γι’ αυτό που κάνουμε και δεν πιστεύω ότι θα ήθελε κανένας να είμαστε στην ίδια θέση με την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη διαφορά και ευελπιστούμε ότι αυτή (η διαφορά) θα συνεχιστεί», κατέληξε.