Την αναδόμηση του κέντρου λήψης αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το «σπάσιμο» της Πολιτικής Γραμματείας επεξεργάζεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα Πολιτική Γραμματεία θα αποτελείται από 29 μέλη συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του νέου γραμματέα, που αναμένεται να είναι ο Παναγιώτης Ρήγας.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Το ενιαίο κέντρο που θα ενώνει κόμμα και κυβέρνηση «σπάει» στα δύο και συγκεκριμένα:

Στο Πολιτικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από 11 άτομα και τον Πρόεδρο και Γραμματέα κόμματος και θα παίζει τον ρόλο του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδρίαζε έως τώρα συνήθως κάθε Δευτέρα.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο που θα ασχολείται κυρίως με τα κομματικά και οργανωτικά θέματα και θα αποτελείται από 16 μέλη.

Η ΠΓ θα αποτελέσει ουσιαστικά όπως φαίνεται το ενιαίο πολιτικό κέντρο κόμματος και κυβέρνησης, όπως είχε προτείνει στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας.

Για αυτόν τον λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το βήμα του Συνεδρίου είχε καλέσει κορυφαία στελέχη του κόμματος που βρίσκονται σε υπουργικούς θώκους να μην «δυσανασχετούν» με κομματικές θέσεις προτιμώντας να παραμείνουν στα υπουργεία τους.

«Δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Οφείλουμε πέρα από όλα να το νοηματοδοτήσουμε με τη φυσική παρουσία της φυσικής πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών στα όργανα του κόμματος» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Η πρόταση Τσίπρα

Λαμβάνοντας υπόψη τις ψήφους που έλαβαν στο Συνέδριο, ο πρωθυπουργός κατέθεσε τη λίστα με την πρότασή του για τη σύνθεση του πολιτικού συμβουλίου. Συνολικά προτάθηκαν 13 μέλη του κόμματος για να καλύψουν 11 θέσεις.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα αφορούν στους Όλγα Γεροβασίλη, Ράνια Σβίγγου, Ρένα Δούρου, Νίκο Βούτση, Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Αριστείδης Μπαλτάς.

1 2 3

Τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό του από το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα τόνισε σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας με δημοσιογράφους υπογράμμισε πως εφόσον δεν βρισκόταν στην αρχική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε νόημα να αποδεχθεί την υποψηφιότητα.

Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης έστειλε και τα μηνύματά του ενόψει του ανασχηματισμού, τονίζοντας πως σε περίπτωση που «σπάσει» το υπουργείο και δεν έχει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας δεν θα δεχθεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.

«Θα είμαι και πάλι βουλευτής, πιο κοντά στον κόσμο», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.