Τις σοβαρές ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο, αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις, καθώς είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε αναστολή της σύνταξής τους), αλλά και για τα οξυμένα προβλήματα που υποβαθμίζουν την Ναυτική Εκπαίδευση, αναφέρεται ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρο Δρίτσα, ο υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 30 βουλευτές του κόμματος του, ο Σίμος Κεδίκογλου τονίζει ότι έχουν προκύψει δυσαναπλήρωτα κενά για το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017. Ενδεικτική χαρακτηρίζει την περίπτωση της ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσών, όπου πάνω από το 65% των μαθημάτων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει εξάλλου, ότι πως ήταν αναμενόμενο, προέκυψαν μεγάλα και δυσαναπλήρωτα κενά στο προσωπικό των ΑΕΝ για το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017 από την στιγμή που μεγάλο μέρος των θέσεων καθηγητών ναυτικών μαθημάτων καλύπτουν συνταξιούχοι καπετάνιοι και μηχανικοί, που δεν δέχθηκαν να αρκεσθούν στο εισόδημα του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού.

Προσθέτει επίσης, ότι χιλιάδες σπουδαστές που φοιτούν στις ΑΕΝ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παράτασης του εκπαιδευτικού εξαμήνου τους και άρα επιμήκυνσης των σπουδών τους με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας.

Εκπαιδευτικά κενά αναφέρεται στην ερώτηση, παρουσιάζονται και στο μάθημα της πληροφορικής, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τους συνταξιούχους μηχανικούς που απασχολούνταν στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.

Ο βουλευτής της ΝΔ, ερωτά τον υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ικανοποιηθεί το καθολικό αίτημα τροποποίησης του Ν.4387/2016, έτσι ώστε να εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, που απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Επίσης ερωτά, ποιά είναι τα πραγματικά κενά των οργανικών θέσεων μόνιμου και επί θητεία εκπαιδευτικού προσωπικού σε κάθε μία από τις ΑΕΝ και πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης τους.