Πρόσκληση στις πολιτικές δυνάμεις για εθνική συνεννόηση και έκκληση για την τήρηση της ευνομίας, απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου από το βήμα της Βουλής, κρούοντας, ταυτόχρονα, τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστούν πρακτικές ανομίας θα αποδομηθεί θεσμικά η χώρα.

Οι αναφορές του προκάλεσαν έναν γενικευμένο κύκλο συζήτησης σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με τον Νίκο Δένδια (ΝΔ) να θέτει θέμα «απονομιμοποίησης» της κυβέρνησης, το Σπύρο Χαλβατζή να τονίζει ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική, το Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ) να επισημαίνει ότι δεν φταίει η νομοθεσία, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και το Θοδωρή Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) να σημειώνει ότι οι ευθύνες των προσώπων δεν είναι ασύνδετες από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εξουσία.

Κατά τη συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου – για τις υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος – ο υπουργός απέδωσε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα, που «ολιγώρησε στον καταλογισμό ευθυνών ή στην επίσπευση των διαδικασιών» και την Δικαιοσύνη για τις περιπτώσεις εκείνες, «που δεν ξεπέρασε ποικίλες αγκυλώσεις και υπόγειες δεσμεύσεις και αδράνησε κάτω από σφιχτό εναγκαλισμό πλοκαμιών και της πολιτικής εξουσίας». Όμως, ξεκαθάρισε ότι επικρατεί μια άδικη ισοπεδωτική αντίληψη για την συνολική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, με ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα και τον λαό. Περιέγραψε δε μια κατάσταση ανομίας και ανυπακοής, που διαμορφώνεται στον τόπο και στην οποία συνεπικουρούν τα ΜΜΕ αλλά και ταγοί, όπως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ).