«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ‘το πάρει αλλιώς», είπε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση».

«Είμαστε όλοι σε αναμονή και είναι φυσικό διότι καταλαβαίνετε τι σοκ θα προκαλέσει το ενδεχόμενο Brexit. θέλω να πω, όμως, ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα η Ε.Ε. πρέπει να ‘το πάρει αλλιώς’. Πρέπει, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση να κατέβει στους πολίτες, να εξηγήσει, να εξειδικεύσει τις πολιτικές της και, κυρίως, να δράσει γρηγορότερα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ακόμη κι αν έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. και άρα δεν υπάρχει αναταραχή», τόνισε η κ. Σπυράκη. Πρόσθεσε πως οι αλλαγές στην Ε.Ε. πρέπει να είναι βαθιές και πρέπει να αντανακλούν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε., είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, καθώς, όπως τόνισε, οι ευρωβουλευτές έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση.

«Κανένας δεν ξέρει πού πάει η Ευρώπη. Μου θυμίζει τη χαοτική εξέλιξη της επιστήμης. Ο βασικός παράγοντας στις μη γραμμικές εξισώσεις είναι ότι η παραμικρή διατάραξη προκαλεί έκρηξη των εξισώσεων», επισήμανε ο κ. Γραμματικάκης και συνέχισε: «Για να μην τρομάξουν οι ακροατές, εδώ δεν θα έχουμε μια πραγματική έκρηξη, αλλά ένα πολύ μεγάλο προβληματισμό και αλλαγή, είτε είναι θετικά τα αποτελέσματα – θετικά για μένα είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- είτε αρνητικά. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αναταράξεις στην Ευρώπη θα είναι σημαντικές. Ζώντας στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή που όλα φαίνονται ήρεμα, κατά βάθος είναι ένα καζάνι που βράζει. Ήδη μας ειδοποίησαν ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας την Τρίτη κηρύσσεται έκτακτη Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

«Η δική μου αίσθηση είναι ότι θα παραμείνουν τελικά οι Βρετανοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», για το σημερινό δημοψήφισμα στην Αγγλία.

«Αν έχουμε Brexit, το οποίο απεύχομαι, σε δύο χρόνια που θα ενεργοποιηθεί η αίτηση εξόδου θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Χρυσόγονος, ενώ για τον προβληματισμό που υπάρχει σημείωσε: «Ούτως ή άλλως η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει μεγάλα προβλήματα. Έχει δομικά σφάλματα εξ αρχής, διότι προχώρησε σε κάποιους τομείς ενώ σε κάποιους άλλους έμεινε πολύ πίσω, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανακολουθίες. Πέρα από αυτό υπάρχει κι ένα βασικό πρόβλημα που είναι το πρόβλημα της συλλογικής ταυτότητας. Η συλλογική ταυτότητα έχει παραμείνει βασικά εθνική. Είναι δευτερευόντως ευρωπαϊκή και αν. Αυτό είναι πολύ ισχυρό στη Μεγάλη Βρετανία».