Για τις επιπτώσεις από το ενδεχόμενο ενός Brexit και ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και τις μεταβολές που θα επιφέρει στο μεσογειακό τόξο, μίλησε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Σε συνέντευξη του Στο Κόκκινο ανέφερε:

«Το βρετανικό δημοψήφισμα είναι μια μεγάλη ιστορική κίνηση που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να δημιουργήσει παγκόσμιο θέμα. Οι πολίτες βλέπουν την Ε.Ε. να κυβερνάται από μια γραφειοκρατία που έχει πολύ χαμηλή νομιμοποίηση, και να μη μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να επηρεάσουν τις αποφάσεις της, να δυσκολεύει η ζωή τους από τις αποφάσεις της, από την ύφεση και την αλληλεγγύη αλά καρτ, και εκτιμά πως μια απόσχιση της Βρετανίας αδυνατίζει ακόμη περισσότερο την ισορροπία.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Θα πρέπει η κεντροαριστερά, οι σοσιαλιστές να κάνουν μετατόπιση προς τα αριστερά – στην Ιταλία ο Ρέντσι είπε πως αισθανόταν μόνος κι αργότερα ήρθε ο Τσίπρας κι άλλαξε το σκηνικό, πρέπει να γυρίσει η Ευρώπη στις αρχικές αξίες της –  στο κάδρο μετά την Ελλάδα μπαίνει η Πορτογαλία, έχουμε εκλογές, μια κυβέρνηση αριστεράς που την υποστηρίζει ο δεξιός πρόεδρος – Ισπανία μία ήττα της δεξιάς θα φέρει μεγάλη μεταβολή. Δηλαδή έχουμε ένα μεσογειακό τόξο στο οποίο με διαφορετική ένταση κάθε φορά αλλά με μεγάλο κοινό παρονομαστή, τίθεται υπό αμφισβήτηση  η λιτότητα, η γερμανική ηγεμονία του κρατικού φιλελευθερισμού κι αυτό είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή».